latinica  ћирилица
15/10/2020 |  18:38 ⇒ 18:38 | Аутор: СРНА

Лајчак: Нема свеобухватног споразума без заједнице српских општина

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је данас да нема нормализације односа без заједнице општина са српском већином и позвао политичаре /самопроглашеног/ Косова да формирају заједницу српских општина /ЗСО/.

Он је у обраћању новинарима рекао да је Споразум о ЗСО постигнут у Бриселу 2013. године, а затим 2015. године, али није спроведен.

- Ту је и мишљење Уставног суда Косова. Заједница се мора успоставити у складу са Уставом Косова - рекао је Лајчак и нагласио да би о статуту ЗСО требало расправљати на неком сљедећем састанку, те да детаљи о ЗСО треба да буду договорени прије споразума.

Према његовим ријечима, спровођење будућих договора ће услиједити тек када се потпише коначан споразум између /самопроглашеног/ Косова и Србије.

- Без ЗСО неће бити нормализације односа Косова и Србије - рекао је Лајчак, наглашавајући да на њему није да прецизира шта значи нормализација односа и да је компромис добро познат принцип у било ком преговарању.

Преговори су, како је истакао, тешки и зато обје стране морају бити спремне да ураде свој дио посла, а дијалог ће бити настављен о питањима о којима до сада нису постигнути договори.

Лајчак је навео да је током протекла два дана у Приштини има 25 састанака са политичким лидерима и да је створио прецизну слику политичке ситуације на Косову и Метохији.

- Ово је била моја друга посјета Косову током које је преговарано о свеобухватном правно обавезујућем споразуму између Косова и Србије, којим ће се помоћи стабилизацији региона - рекао је он.

Лајчак је најавио да ће вечерас отпутовати у Београд и састати се са предсједником Србије Александром Вучићем.