latinica  ћирилица
15/10/2020 |  18:21 ⇒ 16/10/2020 | 10:03 | Аутор: РТРС

Pressmedia: Осман Мехмедагић у петак на саслушању у Тужилаштву БиХ

Директор Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Осман Мехмедагић у петак ће бити саслушан у Тужилаштву БиХ, пише портал pressmedia.bа.
Осман Мехмедагић (фото:Vijesti.ba/RAS Srbija) -
Осман Мехмедагић (фото:Vijesti.ba/RAS Srbija)

Портал pressmedia.bа истиче да ће Мехмедагић дати исказ на околности двије истраге које Тужилаштво БиХ спроводи против њега, а које се односе на тешко кршење Закона о ОБА БиХ, Закона о заштити тајних података БиХ, Кривичног закона БиХ и други законских и подзаконских аката.

Прва истрага односи се на кривотворење факултетске дипломе која је законски предуслов да би особа могла бити именована за директора ОБА. С обзиром на то да је законита факултетска диплома предуслов чак и за послове стручног сарадника, Мехмедагић се сумњичи да је прибавио протуправну имовинску корист и оштетио буџет институција БиХ примањем плата и осталих накнада на радним мјестима за које је услов висока стручна спрема, а коју актуелни директор ОБА БиХ нема, истиче се у тексту.

Друга истрага отворена је због злоупотребе службеног положаја или овлаштења и то након што је Тужилаштво БиХ на основу материјалних доказа и изјава сједока утврдило да је Мехмедагић наредио незаконито изузимање снимака с надзорних камера ЈП БХ Поште како би утврдио ко је поднио анонимну кривичну пријаву против њега, наглашава се у тексту портала pressmedia.bа.

Мехмедагић је на тај начин злоупотријебио овлашћења директора ОБА БиХ те прекршио Закон о заштити лица која пријављују корупцију у институцијама БиХ. Својим несавјесним поступањем задао је снажан ударац борби против криминала и корупције, посебно оне на високом нивоу, шаљући поруку грађанима БиХ да ће ОБА истраживати идентитет анонимних подносилаца кривичних пријава против високих функционера у БиХ, наглашава се у тексту.

Портал pressmedia.bа истиче да је један од услова за добијање кандидатског статуса, који је ЕУ поставила пред БиХ, заштита лица која анонимно пријаве кривично дјело.

Саслушање Мехмедагића, како сазнаје поменути портал, почеће у 10.00 часова у згради Тужилаштва БиХ.