latinica  ћирилица
15/10/2020 |  11:39 ⇒ 16:26 | Аутор: РТРС

Једним кликом до грађевинске дозволе у Бањалуци и Градишци

У Бањалуци и Градишци почео је са радом интегрисани пилот-систем за електронско издавање дозвола у грађевинарству, који омогућава издавање грађевинских дозвола у року од пет дана, и то без потребе за доласком у Градску управу.
Голић - видео конференција - Фото: РТРС
Голић - видео конференцијаФото: РТРС

Систем је једноставан за кориштење а приступа му се путем линка http://egradjevinska.vladars.net доступног на званичној страници Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

На видео-конференцији, која је одржана овим поводом, констатовано да је овај велики корак резултат преданог рада свих учесника и реформског процеса оствареног кроз Пројекат побољшања пословног окружења - Лајф (Life), који је провела Међународна финансијска корпорација (ИФЦ), чланица Групације Свјетске банке, уз финансијску подршку Британске амбасаде у БиХ.

Циљ пројекта је да пружи брже, јефтиније и транспарентније услуге привредницима и грађанима у БиХ.

На конференцији су учествовали министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, британски амбасадор у БиХ Метју Филд, Лада Бушевац, шефица Канцеларије ИФЦ у БиХ, представници градова Бањалука и Градишка, те представници Министарства за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво и Генералног секретаријата Владе Републике Српске.

- Током имплементације пројекта, измијењено је низ законских и подзаконских аката на ентитетском нивоу, проведена је цјеловита регулаторна реформа у двије пилот локације, Бањалуци и Градишци, и пилот систем је од данас у функцији и може електронски запримати захтјеве инвеститора који желе градити у Бањалуци и Градишци, што ће додатно повећати атрактивност Бањалуке и Градишке за инвестирање - навела је министарка просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске.

Голићева је истакла да ће увођењем интегрисаног система процес издавања грађевинских дозвола бити додатно рационализован, те да се на локалном нивоу очекују велике уштеде и смањење инвестиционих трошкова.

- Надамо се да ће ускоро и друге општине и градови Републике Српске слиједити овај примјер, јер сада постоје и законски и инфраструктурни предуслови да све локалне заједнице у Републици Српској уведу овај систем и то сада искључиво зависи од њихове спремности да реформама унаприједе услуге које пружају својим грађанима и привредницима - рекла је Голићева.

Успостављање интегрисаног систем за електронско издавање грађевинских дозвола у Бањалуци и Градишци обухватао је измјене низ законских и подзаконских аката на ентитетском нивоу, те цјеловиту регулаторну реформу у ове двије пилот локације, како би се омогућило електронско вођење административних поступака у сектору грађења.

Амбасадор Филд је рекао да је покретање система за електронско издавање грађевинских дозвола велико заједничко постигнуће.

- Дигитализовани процеси су бржи, ефикаснији и економичнији. То је модел пружања услуга који желимо да се реплицира широм БиХ у смислу начина на који владе пружају услуге својим грађанима, посебно током пандемије. Снажне везе између локалних и ентитетских влада, компанија и грађана су нам помогле да постигнемо импресивне резултате - рекао је он.

Филд је додао да ће Велика Британија наставити да уско сарађује са партнерима на различитим нивоима власти и са организацијама попут ИФЦ, како би подржали дигитализацију, боље пословно окружење и побољшани квалитет услуга за грађане широм БиХ.

Шефица Канцеларије ИФЦ-а у БиХ Лада Бушевац рекла је да је дигитализација услуга јавног сектора будућност, те да се, кроз пројекат Лајф, наставља рад на имплементацији онлајн регистрације привредних субјеката у БиХ.

- Када смо започели пројекат Лајф, према извјештају Свјетске банке, у БиХ је просјечно било потребно 320 дана за добијање грађевинске дозволе. Данас, у Бањалуци и Градишци, уз комплетиран захтјев дозволу можете добити за пет дана и то да уопште не морате физички отићи до градске управе - навела је она.

Додала је да је у протеклих пет година, ИФЦ инвестирао своја знања и заједно са партнерима радио на стварању предуслова за реализацију првог правог дигиталног сервиса за грађане и привреднике у БиХ.