latinica  ћирилица
15/10/2020 |  11:09 ⇒ 11:10 | Аутор: СРНА

Мали: Србији не пријети црни сценарио у економији

Министар финансија Србије Синиша Мали поручио је да Србији не пријети црни сценарио због корона кризе, јер нема затварања фабрика и отпуштања радника, док ће буџетом за 2021. годину више новца бити издвојено за повећања плата у јавном сектору и пензија, као и за капиталне инвестиције.
Синиша Мали - Фото: Novosti.rs
Синиша МалиФото: Novosti.rs

Мали је рекао да ће буџет моћи да издржи повећање плата у јавном сектору и да ће грађани видјети повећање животног стандарда.

- Повећаћемо пензије по швајцарској формули, што је 5,9 одсто од 1. јануара, као што је повећана и минимална зарада за 6,6 одсто, па очекујемо да то утиче на раст свих плата од 1. јануара - рекао је Мали.

Он је навео да ће држава успјети да одржи макроекономску стабилност, јер се води одговорна економска политика, а у припреми су и повољни кредити за мала и средња предузећа, али и велика, како би могла да преживе корона кризу, са дужим роком отплате.

Мали је нагласио да је почела и исплата за хотелијере у градским срединама, наводећи да се више од 300 хотела јавило.

- Очекујем да након формирања нове Владе и ребаланса буџета, крајем новембра или почетком децембра, одредимо и буџет за наредну годину - рекао је Мали за ТВ "Пинк".

Он је подсјетио да Србија за девет мјесеци ове године има 1,9 милијарди евра страних директних инвестиција, што није остварила ниједна земља у окружењу.