latinica  ћирилица
15/10/2020 |  11:08 ⇒ 12:41 | Аутор: СРНА

Стоп за илегалне мигранте из Пакистана

Савјет министара утврдио је данас у Сарајеву Приједлог споразума о реадмисији са Владом Пакистана и Приједлог протокола између Министарства безбједности и МУП-а Пакистана о реализацији овог споразума.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Закључивањем овог споразума БиХ и Пакистан потврђују спремност да се укључе у међународне акције спречавања нелегалне миграције јер се документом регулишу питања прихвата властитих држављана, држављана трећих земаља и лица без држављанства која бораве на територији уговорне стране у супротности са њиховим законима, саопштено је из Савјета министара.

Ријеч је о изузетно важном споразуму за БиХ која је посљедњих година постала изразито интересантна земља за илегалну миграцију на правцу балканске руте у ланцу земаља преко којих се одвија кријумчарење људи, дроге и возила, те други видови организованог криминала, истиче се у саопштењу.

Према утврђеном приједлогу протокола, надлежни органи за примање, подношење и обраду захтјева за реадмисију, као и оних за транзит су Министарство безбједности у Савјету министара и МУП Пакистана.

Реадмисија и прихват држављана двије земље, те транзит странаца одвијаће се преко међународних аеродрома у Сарајеву и Исламабаду.

На ванредној телефонској сједници одлучено је да ће приједлози споразума и протокола бити достављени Предсједништву БиХ у даљу законом предвиђену процедуру, уз приједлог да за њиховог потписника буде одређен министар безбједности у Савјету министара.

Споразум ступа на снагу 30 дана од датума пријема посљедњег обавјештења које размијене двије земље и окончања интерне законске процедуре потребне за његово ступање на снагу.

Протокол ступа на снагу истог дана када и Споразум.