latinica  ћирилица
15/10/2020 |  08:06 ⇒ 13:08 | Аутор: СРНА

Медицински факултет у Фочи обиљежава 27 година рада

Медицински факултет у Фочи данас ће обиљежити Дан факултета и 27 година рада у Републици Српској као члан Универзитета у Источном Сарајеву.
Медицински факултет у Фочи - Фото: РТРС
Медицински факултет у ФочиФото: РТРС

У складу са епидемиолошком ситуацијом, скромна свечаност биће одржана у просторијама Факултета од 12.00 часова, саопштено је из Деканата.

У саопштењу се наводи да је ова високошколска установа свој рад током протеклих 27 година посветила постизању највиших стандарда у образовању, истраживању и здравственој њези.

Из Деканата истичу да се Медицински факултет у Фочи наметнуо као један од лидера у побољшању здравља људи кроз образовање вјештих и друштвено одговорних доктора медицине и стоматологије, дипломираних специјалних едукатора и рехабилитатора и дипломираних медицинара.

- У протеклој години, захваљујући уложеним напорима наставника и сарадника Факултета, успјели смо да помјеримо границе на пољу наставе, истраживања, медицинских услуга и улоге Факултета у друштву. Подржавајући реформске процесе у високом образовању, први у Републици Српској организовали смо наставу на студијском програму Медицина на енглеском језику и уписали првих 53 студената на овај студијски програм. Ове године, уписали смо и рекордан број студената - њих 210, на интегрисане студије медицине и стоматологије, као и први циклус студија Здравствене његе и Специјалне едукације и рехабилитације - наводи се у саопштењу.

Из Факултета поручују да ће наставити са унапређењем наставног процеса кроз организацију докторских студија из области биоинжењеринга и медицинске информатике заједно са Електротехничким и Машинским факулетом Универзитета у Источном Сарајеву, а планирају да наредне године упишу и прву генерацију страних студената на студијски програм Стоматологија на енглеском језику.

- На нашем факултету тренутно се имплементирају три Еразмус плус пројекта, који ће резултирати увођењем дуалног образовања, кратких циклуса студија и модерних платформи за учење. Наставници и сарадници Факултета тренутно имплементирају 11 научних пројеката, чијом реализацијом ћемо дати допринос развоју Универзитета у Источном Сарајеву, цјелокупног простора високог образовања у Српској и БиХ, али и унаприједити област научноистраживачког рада - напомињу из Деканата.

У саопштењу се наводи да су медицинске услуге и улогу Факултета у друштву ојачали потписивањем уговора о сарадњи са Фондом здравственог осигурања Републике Српске, којим је пружање стоматолошких услуга Специјалистичког центра за стоматологију Медицинског факултета у Фочи омогућено уз упутницу породичног љекара.

Из Деканата подсјећају да су током борбе са пандемијом вируса корона њихови студенти, наставници и сарадници, кроз рад у инфо-центру, били на располагању становништву Републике Српске, као и да ће свој допринос широј друштвеној заједници дати и кроз истраживање колективног имунитета на ковид 19, које ће спровести заједно са колегама са Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци, Института за јавно здравство Српске и Свјетском здравственом организацијом.

- Властитим средствима и уз помоћ општине Фоча реализујемо и пројекат надоградње трећег спрата факултетске зграде. Упоредо с тим, захваљујући Влади Републике Српске, реализује се пројекат енергетске ефикасности зграде Факултета, а завршетком тих пројеката добићемо 1.100 метара квадратних корисне површине, односно шест учионица, конгресну салу, нову библиотеку и друге садржаје који ће нам омогућити бољу и квалитетнију организацију наставе на сва три циклуса студија - истакли су из Деканата.