latinica  ћирилица
14/10/2020 |  22:33 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Резултат манифестације међусобно повезивање српског народа

Предсједник Народне Скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је резултат традиционалне манифестације "Дани Српске у Србији" боље упознавање грађана Србије са ситуацијом у Српској и међусобно повезивање српског народа.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

У обраћању на манифестацији, која се због вируса корона одвијала у форми шест колажних ТВ емисија, Чубриловић је истакао да се "Дани Српске у Србији" одвијају у оквиру потписаног споразума између Србије и Републике Српске о специјалним паралелним везама.

Он је подсјетио да се у том оквиру остварује сарадња парламената Србије и Српске и осталих институција, влада, али и подршка Србије Републици Српској кроз улагања у готово свим локалним заједницама, истичући да би ту сарадњу ваљало проширити и на млађе генерације, кроз квиз за школске узрасте.

- Наше представљање је прилика да искажемо своје могућности и потребе, шта имамо и шта можемо да понудимо за ту будућу сарадњу - рекао је Чубриловић.

Напомињући да се ове године "Дани Српске у Србији" одвијају под специфичним околностима, Чубриловић је изразио наду да то неће умањити значај и могућност представљања онога што јесте Република Српска и што може да понуди Србији.

- Сарадња у будућности свакако, и то није на штету било кога, а остаје као трајно обиљежје времена у интересу зближавања грађана Србије и Српске - поручио је Чубриловић.

У вечерашњој емисији, посвећеној сарадњи у култури и просвјети, говорили су и министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, директор Београдске филхармоније Иван Тасовац, директор Народног позоришта Републике Српске Маја Додиг, глумац Љубо Божовић и предсједник Матице српске Драган Станић.

Приказан је музички спот етно-група "Траг" и "Ива", представљен Национални парк "Козара", винар Жељко Јунгић, предузећа "Млијекопродукт" и "Пађени", те народна кола Херцеговине, а у рубрици "Млади хероји" представљен је музичар Сташа Грабеж.

Манифестација "Дани Српске у Србији" трајала је од 9. до 14. октобра у форми шест колажних ТВ емисија које су се бавиле институционалном, привредном, као и сарадњом у науци, информационим технологијама и високом образовању.

Емисије ове манифестације, коју организује Представништво Републике Српске у Србији, биле су посвећене и сарадњи градова и општина, те сарадњи у туризму, култури, просвјети, умјетности и образовању, а поруке су упутили званичници Српске и Србије.

Гледаоци су, између осталих, могли да чују и виде поруке Његове светости патријарха српског Иринеја, предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, као и премијера Српске и Србије Радована Вишковића и Ане Брнабић, те шефа Представништва Републике Српске у Србији Млађена Цицовића.

Емисије су емитовале сваке вечери Радио-телевизија Србије, Радио-телевизија Републике Српске и више од 40 регионалних и локалних телевизија у Србији.

Преко ТВ екрана грађанима Србије представљени су привреда, култура, наука, туризам и спорт Републике Српске.

Ови садржаји представљени су у рубрикама "Сарадња Српске и Србије", "С једне на другу страну Дрине", "Доживи Српску", "Наше је боље", "Вријеме је за позориште", "Млади хероји" и "Да ли сте знали о Српској?".

Извршна продукција свих шест колажних ТВ емисија манифестације "Дани Српске у Србији" повјерена је РТРС-у, уз креативну подршку ЕТМ продукције.

Манифестација "Дани Српске у Србији" почела је 2013. године са три програма у једном граду, Београду, да би прошле године имала 23 програма у 26 извођења у градовима широм Србије.