latinica  ћирилица
14/10/2020 |  22:09 | Аутор: СРНА

Важна подршка Представништва у Србији Народном позоришту Српске

Директор Народног позоришта Републике Српске Маја Додиг је на манифестацији "Дани Српске у Србији" изјавила да је овом позоришту, које обиљежава 90 година рада, а до сада је сарађивало на пет представа у оквиру манифестације, од изузетног значаја подршка Представништва Републике Српске у Србији.
Народно позориште Републике Српске - Фото: РТРС
Народно позориште Републике СрпскеФото: РТРС

- Оно што је значајно за умјетнике су управо мјеста сучељавања, размјене искустава, тако да је то за нас врло драгоцјено. Могу да истакнем да је та сарадња Народног позоришта Републике Српске са нашим Представништвом у Србији у континуитету - рекла је Додигова.

Додигова је у шестој, завршној емисији манифестације, која се ове године због епидемије вируса корона умјесто у градовима широм Србије, одржава у форми колажних ТВ емисија, захвалила Представништву Републике Српске у Београду што је омогућило да један сегмент документарног филма поводом 90 година рада и постојања овог позоришта буде снимљен у Вили Републике Српске на Дедињу.

Ријеч је о филму у продукцији РТРС-а, који би требало да буде завршен у новембру или децембру ове године, а угостили су и значајна имена из Србије.

Додигова је најавила да ће Народно позориште већ 21. октобра путовати на гостовање у Србију, у Зајечар, гдје ће одиграти представу "Злочин и казна".

Она је истакла да се очекују и три премијере до краја године - 18. октобра премијера представе "Златно доба", првака позоришта Жељка Стјепановића, 30. октобра представе "Дервиш и смрт", режисера Дејана Пројковског из Сјеверне Македоније, а од 1. новембра настављају рад на пројекту "Странци у ноћи", режисера Слађане Килибарде.

Додигова је указала да је позориште и "поглед у будућност", те да је неопходно имати свијест да национално јесте једнако народно и да у том духу треба градити и дјеловати.

- Поносни смо на чињеницу што смо могли грађанима да олакшамо тај један тежак период. Сад у овом периоду, када можемо да кажемо да смо се дијелом почели увелико враћати својим радним обавезама, наша улога је и ту врло значајна - у рехабилитацији самог друштва и улоге умјетности - рекла је Додигова.

У емисији је говорио и глумац Љубо Божовић, који је на овој манифестацији у више наврата учествовао са монодрамом "Вук Стефановић Караџић" Милована Витезовића и, како је истакао, у градовима Србије наилазио на диван пријем публике, која је била жељна разговора са људима из Српске.

Божовић је напоменуо да је и монодрама настала у сарадњи са људима из Србије, па је и сам костим и шминку радио у Народном позоришту у Београду.

- Велико је задовољство представити се нашој браћи у Србији. Некад заболи колико не знају о неким нашим умјетничким подвизима, културним догађајима, и онда је то јединствена прилика да им се представимо - рекао је Божовић.

Он је открио да се ухватио у коштац са ликом Вука Стефановића Караџића, иако није било лако играти једну такву историјску личност, коју како је рекао, знају мали првачићи, зато што је желио да пружи допринос очувању српског језика.

- Требало је визуелно поистовјетити се са тим ликом и онда у монодрами, тексту изнијети сав живот Вука Караџића, људе које је сретао на својим бројним путовањима, дјела која је оставио иза себе, бројне народне пјесме, приповјетке, прву граматику, рјечник који је радио, тако да ја волим да кажем моја монодрама је један добар час српског језика - закључио је Божовић.