latinica  ћирилица
14/10/2020 |  20:38 | Аутор: СРНА

Берош: Могуће и 1.000 заражених дневно

Хрватски министар здравства Вили Берош изјавио је да се не може искључити могућност да ће Хрватска у наредном периоду имати и 1.000 новозаражених вирусом корона дневно и апеловао да се грађани понашају одговорно.

Он је оцијенио забрињавајућом ситуацију у вези са вирусом корона, јер се биљежи највећи дневни раст броја заражених од почетка епидемије, али је додао да није изненађен.

- Свједоци смо да су већа окупљања људи у посљедњих мјесец дана генерисала нека жаришта која су узроковала овакав пораст - рекао је Берош за РТЛ.

Он је додао да околности у протеклих мјесец дана, као и околности у Европи и свијету, указују да свуда расте број новозаражених, па тако и у Хрватској.

Берош наглашава да је, осим тих околности, на пораст броја заражених утицало и хладније вријеме и чињеница да људи све више бораве у затвореном простору.

- Могуће је да ће у сљедећим данима бити још повећан број новозаражених. Међутим, посебно је важно схватити да се треба понашати одговорно, самодисциплиновано и озбиљно, те поштовати мјере које смо препоручили - каже Берош.

Он је навео да нове мјере регулишу окупљања и ношење маски.

- Вјерујем да ће оне, ако их будемо поштивали, узроковати смањење новозаражених. Али, то није могуће предвидјети. Потребан нам је период од двије до три седмице да бисмо сагледали потпуни учинак ових мјера - рекао је Берош.

У Хрватској је у протекла 24 часа регистровано 748 заражених вирусом корона, а четири особе су преминуле, подаци су Националног штаба цивилне заштите.

Град Загреб јуче је донио програм мјера према којима је обавезно ношење маски за лице или медицинских маски у свим затвореним просторима, као и на отвореном гдје није могуће одржавање физичке дистанце од минимално два метра.

Објављене су и нове препоруке за угоститеље и свадбе, према којима размак између столова у свим угоститељским објектима мора бити најмање три метра, размак између гостију најмање метар и по, забрањено је стајање, као и плесање и плесни подијум.