latinica  ћирилица
14/10/2020 |  19:13 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Предизборни атак опозиције на сједници Представничког дома (ВИДЕО)

У Сарајеву је засједао Представнички дом. Расправу о Закону о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ, који је приједлог опозиционих партија из Федерације, обиљежиле су оптужбе опозиције из оба ентитета, против СНСД-а и ХДЗ-а.
Заједничке институције БиХ (Фото: moderndiplomacy.eu) -
Заједничке институције БиХ (Фото: moderndiplomacy.eu)

Иницијатива СДС-а, да ЦИК - Представнички дом обавијести о великом броју гласача путем поште, није прихваћена, али није прошла незапажено.

Из СНСД-а су позвали истражне органе да хитно отклоне сумње у регуларност изборног процеса, изазване бројем бирача пријављених за гласање путем поште.

Предсједавајућа клуба Сњежана Новаковић Бурсаћ инсистирање СДС-овог Мирка Шаровића на овом проблему оцијенила је као индикативно. Указала је и на јавно признање посланика СДС-а Драгана Мектића да ова партија врши изборни инжењеринг.

- СНСД позива истражне органе да отклоне сумње, а са политичког аспекта позивам политички ангажоване чланове ЦИК-а да престану дерогирати нарушено повјерење у изборни процес - рекла је Новаковић Бурсаћ.

Шаровић није открио механизме на основу којих тврди да је број нерегуларних гласача путем поште знатно већи од броја који је ЦИК установила.

- Ако мене питате ја мислим да у потпуности те гласове треба одстранити - сматра Мирко Шаровић предсједавајући Клуба СДС ПДП у Представничком дому БиХ.

Чињеницу да су закони о сукобу интереса и о јавним набавкама, који је два пута добио негативно мишљење Уставно-правне комисије, међу 14 услова за европски напредак БиХ, предлагачи из СДП-а, ДФ-а и њихових партнера користили су као аргумент за тврдњу да је извршна власт БиХ неспособна, етикетирајући СНСД и ХДЗ.

Реаговала је замјеница предсједавајућег Представничког дома БиХ Борјана Кришто.

- Како је могуће кад уставно-правна комисија броји девет чланова од чега сви други имају пет, а ове двије партије четири члана - навела је Кришто.

Опозиција није понудила системска рјешења, не одражавају ГРЕКО препоруке, те указује да је истовјетан текст закона о сукобу интереса опозиција користила у предизборне сврхе и уочи општих избора.