latinica  ћирилица
14/10/2020 |  19:05 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Тадић: До краја године биће предмета високе корупције (ВИДЕО)

Главни тужитељка БиХ Гордана Тадић данас пред привременом парламентарном Истражном комисијом за утврђивање стања у правосудним институцијама. Најавила је тужилачке одлуке у предметима високе корупције, до краја године.
Главни тужилац Тужилаштва БиХ Гордана Тадић - Фото: СРНА
Главни тужилац Тужилаштва БиХ Гордана ТадићФото: СРНА

Формирање трећестепене правосудне инстанце која би била раздвојена од Суда БиХ, измјене закона о Обавјештајној агенцији, ВСТС-у, Тужилаштву и Суду БиХ с посебним акцентом на проширене надлежности Суда, враћање права оштећенима кроз промјене Кривичног закона и Закона о кривичном поступку, али и прецизно дефинисање листе коруптивних кривичних дјела, која законом није ни предвиђена, само су неке од приједлога промјена у законодавном оквиру главног тужиоца БиХ Гордане Тадић. А у постојећем оквиру, као приоритете у раду истакла је трговину људима, изборне преваре и високу корупцију.

- У овом моменту ми радимо прилично велики број дјела корупције, неке од њих, мислим да ће бити окончане и до краја године - рекла је Тадићева.

Подсјетила је Тадићева и на бројне ослобађајуће пресуде у области корупције, у којима су тужиоци улагали и жалбе. Но, првостепене су потврђиване. На констатације чланова Комисије како тужиоци имају сву моћ у судским процесима, Тадићева их је "подсјетила" како коначну ријеч ипак даје Суд – прво кроз потврђивање оптужнице, за шта је задужено само двоје судија како је одлучио предсједник Суда, а потом и кроз изрицање пресуде.

Тужиоци нису самостални ни у истражним радњама, јер зависе од позитивног исхода бројних наредби, које процес прате и поступања по тим наредбама. Објашњавала је главни тужилац и колико је комплексно користити електронски модел за додјелу предмета тужиоцима, али и подсјетила на одаслате захтјеве за његово унапређење, које зависе како од новца тако и од расположивих стручњака из те области.

Потврдила је да све оптужнице, након овјере шефова одјељења и одсјека, стижу и на њен сто за верификацију. У меритум не улази, али са садржајем се упознаје и то само оним из области тероризма, кријумчарења људи и повреде безбједности. И негирала медијске инсинуације да Тужилаштво не процесуира предмете из области изборног процеса.

- Радимо оно што је у нашој надлежности - каже Тадићева.

Говорила је она и о нежељеној перцепцији јавности уз констатацију да се она пречесто формира преурањено и у вези са појединачним предметима . Казала је и да постоје политички притисци и озбиљне пријетње њој и њеној породици, чији би останак у БиХ, требало да буде порука, каже Тадићева да грађана треба да се осјећају безбједно. Но, чланови комисије ипак су извлачили своје закључке.

- Каже кад би грађани знали оно што ја знам перцепција би била још и гора, а онда каже како грађани треба да се осјећају безбједно - Дамир Арнаут, посланика Наше странке у Представницком дому ПСБиХ.

И мада су обећавали чланови Комисије како о конкретним предметима неће говорити, у вишечасовној комуникацији обећање нису испунили. Од свих порука Тадићеве, некима је било много важније што су омиљени им сарајевски портали директно преносили ово “испитивање“, које је на почетку обиљежио својеврсни инцидент. С обзиром на чињеницу да се пред правосуђем БиХ води кривични поступак због злоупотребе положаја, против члана Комисије Драгана Мектића, главни тужилац предложила је да Мектић не учествује у раду.

Но правила су диктирали чланови Комисије, па је Мектић сједници присуствовао, али је Тадићева одбила да на Мектићева питања одговара. Констатације и коментаре дијелом и непримјерене избјећи није могла, па је сједница окончана онима о висини плата у законодавној и судској власти.