latinica  ћирилица
14/10/2020 |  16:18 ⇒ 16:29 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Оправдана сумња у политичку позадину рада ЦИК-а

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ оцијенила је да су тврдње посланика СДС-а Мирка Шаровића да постоје пријаве о предизборној крађи, о чему је тражио информацију од Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ, доказ да су поједини чланови ЦИК-а блиско везани за одређене политичке странке, попут СДС-а.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

- Врло је интересантно да је Мирко Шаровић данас на сједници тражио да у дневни ред буде уврштена информација ЦИК-а о некаквим пријавама. Он је први у јавност изашао са информацијом да има одређени број пријављених предизборних крађа. Намеће се питање одакле Шаровићу тај податак - рекла је Бурсаћева.

Она је подсјетила да је прије пет дана посланик СДС-а Драган Мектић, гостујући на једној телевизији, изјавио да СДС ради инжењеринг.

- Излазе први с тим податком, што директно потврђује да имају најдиректнију везу у ЦИК-у - рекла је Бурсаћева, додајући да је очито да нерегуларности постоје.

Она је навела да СНСД позива све истражне органе да хитно изврше истраге и отклоне сумње, те позвала политички ангажоване чланове ЦИК-а да престану дерогирати, ионако, нарушено повјерење у изборни процес за локалне изборе.

Бурсаћева је поновила став о Приједлогу закона о спречавању сукоба интереса у институцијама власти БиХ, напомињући да није битно само донијети закон, него водити рачуна о томе и како га спроводити.

- Они /предлагачи опозиције/ су у овом приједлогу тотално пореметили структуру и подјелу надлежности по стубовима и пореметили хоризонталну структуру између нивоа - појаснила је Бурсаћева.

Према њеним ријечима, неспорна је потреба доношења доброг закона о спречавању сукоба интереса, али, за сада, кључни недостатак предложеног текста јесте то што није испраћена расподјела надлежности између различитих нивоа власти у БиХ.

- Провјеру података, као и истраге, треба да врше и врше полицијске агенције у БиХ, а предложеним законом предвиђа се доношење спорног правилника којим би било регулисано да ове послове ради Комисија за спречавање сукоба интереса, што није прихватљиво - упозорила је Бурсаћева.

Она је подсјетила да је СНСД предложио 20 амандмана на овај законски приједлог а ХДЗ 19, те да је јуче на Уставноправној комисији тражено додатно вријеме како би се законски приједлог ускладио са амандманима, што није добило подршку.

- Тако да имате ситуацију да су усвојени и наш и амандман ХДЗ-а, а да један другог потиру или су у колизији. Није ово добар пут - закључила је Бурсаћева.