latinica  ћирилица
14/10/2020 |  14:32 ⇒ 14:33 | Аутор: СРНА

Вучић: Никад у НАТО, нити санкције Москви

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је да се Србија никада неће придружити НАТО-у или било којој другој војној структури, нити ће икада уводити санкције Русији, чак ни у случају притиска на Београд.
Александар Вучић  (Фото: Будућност Србије/А.В. Instagram) Instagram) -
Александар Вучић (Фото: Будућност Србије/А.В. Instagram) Instagram)

- Србија није и никада неће уводити санкције против Руске Федерације. Упркос чињеници да смо били под притиском и, вероватно, ћемо бити под притиском, и што смо на европском путу, али ћемо задржати своју позицију и нећемо покварити односе са Русијом - рекао је он.

Вучић је у онлајн интервјуу за руску новинску агенцију Тасс подсјетио да је и сама Србија била под санкцијама и да је народ Србије платио велику цијену, али да то није довело до добрих резултата, те да не мисли да су санкције најбоља политика.

Он је рекао да Србија неће промијенити свој став о НАТО агресији 1999. године, без обзира на помоћ коју Вашингтон намјерава да пружи у обнови бомбардованих зграда у Београду.

- Наш однос уопште се није променио. Напротив, то се све више осећа. Истовремено, морамо се окренути будућности и прихватамо ову помоћ у рестаурацији, али то неће променити нашу оцену тих догађаја - рекао је он, одговарајући на питање да ли је амерички приједлог за обнову зграде Генералштаба "цијена" за агресију.

Вучић каже да ће Србија, без обзира на критике у извјештају Европске комисије, наставити своју независну и самосталну политику, наставиће да развија пријатељске и братске односе са Русијом, да разматра сва кључна питања и договара се, те даље јача сарадњу.

Он је навео да се контакти одржавају на највишем и високом нивоу између Москве и Београда, те да је српска страна информисала руске колеге - предсједника Владимира Путина и шефа дипломатије Сергеја Лаврова о резултатима његове посјете Вашингтону у септембру.

- Али и пре тога смо такође били у контакту и разговарали о томе шта ће се догодити. Наравно, нисмо знали све детаље, све елементе споразума који су касније били у Вашингтону, али наша сарадња била је врло блиска. Истовремено нам нико у Русији није ништа рекао, укључујући председника Путина. Није имао никаквих коментара - рекао је Вучић.

Вучић је оцијенио да би Лавров ускоро могао посјетити Србију, гдје ће отворити Вјечну ватру, која ће постати важан симбол заједничке побједе /у Другом свјетском рату/.

Он је рекао да се став Србије о питању Косова није промијенио након потписивања споразума о нормализацији економских односа у Вашингтону, те истакао да се ради искључиво о економској нормализацији и да ту не постоји ниједан политички моменат.

Предсједник Србије је истакао да није нарочито оптимиста у погледу рјешавања политичких питања у вези са Косовом, те да очигледно да предстоји "веома дуго, тешко, чак и мучно тражење компромиса, ако је икако то могуће".

Вучић је поновио да Србија води преговоре са Турском о куповини беспилотних летјелица "бајрактар", али да за сада нема конкретног договора, него је саопштена цијена, те да Београд то разматра.

Он је рекао да Србија преговара са руском страном о куповини вакцине против вируса корона "спутник 5", те да је спреман да је прими, ако је одобре српске здравствене институције.

"Очекујемо да ће то бити већ до октобра-новембра, након завршетка треће фазе испитивања вакцине", додао је Вучић, те напоменуо да Србија води преговоре и са другим земљама о вакцини.

Вучић је рекао да Србија намјерава да одржи пријатељске односе са Бјелорусијом, без обзира на постојеће околности, те нагласио да су бјелоруски и српски народ истински пријатељи.

- У нашим односима фокусираћемо се на суштинска, важна питања, учинићемо све да не нашкодимо пријатељству наших народа и држава -  додао је предсједник Србије.