latinica  ћирилица
14/10/2020 |  12:37 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

До децембра спремна ковид болница са 350 кревета (ВИДЕО)

У току је адаптација простора старе хирургије Универзитетско- клиничког центра Српске, за пријем нових пацијената обољелих од ковида 19.
Адаптација старе хирургије - Фото: РТРС
Адаптација старе хирургијеФото: РТРС

Медицински стручњаци страхују пред сезоном укрштања грипа и вируса корона, и повећања броја обољелих, који је посљедњих дана троцифрен.

И претходних мјесеци простор старе хирургије био је у функцији збрињавања обољелих од ковид 19 , када је у једном моменту само на тој локацији било збринуто 194 пацијента. Биле су оспособљене и двије операционе сале за оне који су били позитивни на вирус корона.

Тада је у адаптацију простора уложено 600 хиљада марака. Ријеч је о веома трошном објекту, али веома потребном пред новим повећањем заражених вирусом корона. За нову адаптацију вриједност радова је више од милион и три стотине хиљада марака, без ПДВ-а.

Према ријечима генералног директора УКЦ-а Републике Српске Владо Ђајић навео је да ће у овом објекту биће резервни положај за збрињавање пацијената позитивних на вирус корона.

- Пред нама је велики задатак да пронађемо средства за опремање објекта, што подразумијева набавку кревета, медицинску опрему, дијагностичке и лабораторијске апарате, сву потребну канцеларијску опрему, али и да са локације Паприковац преусмјеримо 700 здравствених и помоћних радника - објаснио је Ђајић.

А када буду завршени ови радови, слиједи опремање медицинском опремом, набавка кревета и постељине, али и кадровска организација. Здравствени радници су преоптерећени, нису имали времена за одмор, а слиједи нови талас обољелих, појашњава директор Ђајић, наглашавајући да сви морамо поштовати епидемиолошке мјере, како не би дошло до загушења болничког система.

Од првог децембра требало би да профукционише стара/нова болница за обољеле од ковида .

У УКЦ-у се надају да, по окончању пандемије када болница за ковид не буде имала пацијената, тај објекат буде прилагођен за Клинику за гинекологију и Клинику за дјечије болести, у вријеме реконструкције ових клиника на Паприковцу.