latinica  ћирилица
14/10/2020 |  11:37 ⇒ 11:38 | Аутор: СРНА

Москва позвала на прекид сукоба у Нагорно-Карабаху

Русија је позвала Јерменију и Азербејџан да прекину сукобе у области Нагорно-Карабах и њеној околини.
Нагорно-Карабах (фото:Voice of Vienna) -
Нагорно-Карабах (фото:Voice of Vienna)

Позив руског министра одбране Сергеја Шојгуа упућен је током телефонског разговора са министрима одбране Јерменије и Азербејџана, усљед оптужби зараћених страна за кршење примирја.

Шојгу је позвао Јерменију и Азербејџан да у потпуности испуне обавезе из постигнутог примирја којем је посредовала Москва у суботу, 10. октобра.

Министарство одбране у Нагорно-Карабаху оптужило је азербејџанску војску за артиљеријске и ракетне нападе, док је Министарство одбране Азербејџана оптужило јерменске снаге за нове нападе на азербејџанске положаје дуж линије контакта.

Премијер Јерменије Никол Пашињан оптужио је јуче Турску да се "пробија" у подручје јужног Кавказа ради онога што је назвао експанзионистичким амбицијама Анкаре.

Турска је негирала оптужбе Пашињана, тврдећи да јерменска војска мора да напусти Нагорно-Карабах како би се пронашло рјешење за сукобе.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да Москва није сагласна са ставом Анкаре.

Он је нагласио да не постоји војно рјешење за сукобе у Нагорно-Карабаху.

- Нисмо сагласни са ставом Турске, који је неколико пута изразио и предсједник Азербејџана Илхам Алијев. Није тајна да се не можемо сагласити са изјавом да је прихватљиво војно рјешење за сукобе - рекао је Лавров.

Руски министар спољних послова додао је да би било исправно да се посматрачи војске Русије пошаљу на линију контакта у Нагорно-Карабаху, али да такву одлуку треба да донесу Азербејџан и Јерменија.