latinica  ћирилица
14/10/2020 |  10:40 ⇒ 11:38 | Аутор: СРНА

Поповић: Забрињава понашање Приштине о ЗСО

Предсједник општине Грачаница Срђан Поповић рекао је данас да ЕУ, која је гарант Бриселског споразума, ништа не ради да би Приштина формирала заједницу српских општина на Косову и Метохији, истичући да формирање ЗСО није питање политике, већ безбједности и нормалног живота.

Поповић, који је и члан Српске листе, нагласио је да одлука представника Срба са Космета да напусте приштинске институције ако Приштина одлучи да не испуни пред ЕУ потписану обавезу о ЗСО представљала тежак корак и изразио наду да ће и ЕУ и америчка администрација омогућити да ЗСО буде формирана.

Истакао је да је Београд испунио све обавезе из Бриселског споразума, те да забрињава то што Приштина ни послије седам година није формирала ЗСО на Космету.

- Народ у Грачаници живи у ишчекивању да ће нешто коначно да реши, да ће почети да се ради - рекао је Поповић за Телевизију Пинк.

Представници Срба са Косова и Метохије напустиће приштинске институције ако Приштина једнострано одлучи да не испуни обавезу о формирању ЗСО, коју је потписала пред ЕУ, најављено је послије састанка представника Срба са Косова и Метохије са директором Канцеларије Владе Србије за Космет Петром Петковићем.

Састанак је одржан послије изјава из Приштине о неформирању ЗСО, као и неангажовања Брисела по питању поштовања договора, попут ЗСО, из Бриселског споразума, потписаног 2013. године.