latinica  ћирилица
14/10/2020 |  08:57 ⇒ 11:56 | Аутор: СРНА

СНС подржава Додикову идеју о држављанству, биће разговора о томе

Владајућа Српска напредна странка у Србији подржава идеју српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да власт у Београду омогући аутоматско држављанство Србије за све грађане Српске и то је нешто о чему ће се ускоро сигурно разговарати на највишем нивоу, рекао је потпредсједник Главног одбора СНС-а Милош Вучевић.
Милош Вучевић - Фото: РТС
Милош ВучевићФото: РТС

Он је истакао да је ријеч о доброј идеји и да је лично за такву измјену постојећег закона, те додао да вјерује да ће се о томе позитивно изјаснити и предсједник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић.

- Нема апсолутно ниједног разлога да се такво нешто законски не уреди на тај начин. И то не само за Србе из Српске, већ и за остале наше сународнике из других држава. Хрватска је већ урадила нешто слично, али и Мађарска која је то право дало свим Мађарима који су рођени на територији некадашње Аустроугарске. Зашто онда и Србија не би размотрила Додиков приједлог и понудила држављанство свим својим сународницима, ма где они живјели. А Срби из Српске су сигурно високо на тој листи - рекао је Вучевић за "Глас Српске".

Вучевић, који је и градоначелник Новог Сада, навео је да грађани Српске у односу на неки ранији период већ сада много лакше долазе до држављанства и пасоша Србије, јер су власти поједноставиле процедуру добијања овог личног документа, додовши да је убијеђен и да се на овај начин нико не угрожава, а поготово не Бошњаци из БиХ.

- Ово је добро за цели регион. Не знам зашто, али кад год сарађују Срби из Србије и Српске, то некима представља проблем. Увијек се нађе неко ко се наводно осећа угроженим, па се ми онда као нешто морамо правдати. Али тај страх који долази од бошњачких политичара је, према мом мишљењу, емотиван, не и рационалан, зато што Србија стално подвлачи да она признаје БиХ и да је за поштовање Дејтонског споразума - рекао је Вучевић.

Према његовим ријечима, Србија само жели помоћи Србима у Српској, што већ ради изградњом обданишта, школа, фабрика и болница, а помогла је и одређене општине у ФБиХ.

Вучевић је нагласио и да са поносом може рећи како односи Србије и Српске, односно сарадња коју су успоставили Вучић и Додик, сваке године иду узлазном путањом.

Додик је идеју да власт у Београду омогући аутоматско држављанство Србије за све грађане Српске изнио крајем прошле седмице, а да би она била реализована, потребан је само један потез власти у Србији - да измијене члан закона према којем је за добијање држављанства и пасоша Србије неопходно имати пријављено мјесто пребивалишта у тој земљи.