latinica  ћирилица
14/10/2020 |  07:59 ⇒ 08:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска добија "корона редаре"

У Хрватској, осим што се и кафићима и ресторанима уводи забрана рада након поноћи, а сви гости морају да носе маске, једна од новости су и "корона редари".
Полиција Хрватске -
Полиција Хрватске

Они морају да осигурају угоститељски објекат, по једног на 50 гостију.

- "Корона редари" су једна од мера, то су особе које власници обекта одреде, њихова је сврха да спроводе мере ХЗЈЗ-а. Власници угоститељских објеката су дужни да од данас одреде "корона редаре" - објаснио је њихову функцију помоћник министра унутрашњих послова Дамир Трут за РТЛ.

На питање каква је тренутна ситуација с кршењем мјера, Трут је рекао како је у 256 надзора утврђено 16 кршења мјера.

- Ради се о непридржавању размака и неношењу или неправилном ношењу маски. Издата су само усмена упозорења - рекао је Трут и додао да сви који крше мјере ХЗЈЗ-а, мог бити кажњени, а постоји и казна за неношење маске, преноси портал Индекс.

- Власник објекта је дужан да осигура спровођење мјера у свом објекту, он мора да осигура да гости носе маске. Ако одбију, односно, ако то не учине, казну ће платити власник објекта. Казне постоје, оне су прописане законом - рекао је Трут.

У овом тренутку се не размишља о томе да се казне физичка члица, јер, како каже Трур, сврха није кажњавање, него треба подстакнути грађане да се понашају у складу с препорукама.