latinica  ћирилица
13/10/2020 |  22:05 ⇒ 22:08 | Аутор: СРНА

Интегрисани туристички производ Српске и Србије

Директор Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић рекла је да националне туристичке организације Српске и Србије већ неколико година представљају један интегрисани туристички производ, нарочито за далека тржишта, јер ти туристи долазе и остају много дуже.
Застава Републике Српске -
Застава Републике Српске

Туристи из Србије најрадије долазе на Јахорину, у Бањалуку, Етно-село "Станишићи" и у Требиње.

- Ми ту видимо шансу, а показало се да је сасвим исправно да ти туристи, када обиђу Србију, долазе и у Републику Српску и обрнуто - рекла је Јовановићева у петој колажној емисији "Дани Српске у Србији", посвећеној туризму, која се емитује на РТРС-у, РТС-у и више од 40 локалних телевизијских станица у Србији.

Јовановићева је изразила задовољство дугогодишњом сарадњом Туристичке организације Републике Српске са Туристичком организацијом Србије, Туристичком организацијом Војводине, као и туристичким организацијама Београда и Новог Сада, гдје се чак усаглашавају и програми рада.

Према њеним ријечима, у ситуацији пандемије вируса корона и Туристичка организација Српске прилагодила се новим условима, па је кренула у виртуелне свијетове да се Српска путем филма представља потенцијалним туристима из Србије, али и цијелог свијета.

- Наш филм о Републици Српској приказивао се на четири континента, добио награде - истакла је Јовановићева.

Она је рекла да туристи из Србије, који су на првом мјесту по броју долазака, најрадије долазе на Јахорину, у Бањалуку, Етно-село "Станишићи" и у Требиње, али то не значи да не посјећују и друга мјеста у Српској.

- Наша предност је у томе што смо ми у складу са трендовима у свијету и оним шта тражи модерни туриста, а то је дестинација за захтјевни одмор. Њих највише привлачи вода и зеленило, сви долазе због тога и због свих адреналинских авантуристичких садржаја које нудимо, као што је рафтинг - нагласила је Јовановићева, те навела да је Бањалука, као сити-брејк, град који привлачи највише људи.

Јовановићева је побројала и друге туристичке дестинације у Српској - од Новог Града, ријеке Уне, бања, до Бијељине, Етно-села "Станишићи", семберских салаша, до рафтинга на Врбасу, рафтинга у Фочи, Вишеграда са Андрићградом, Требиња, Билеће, Јахорине са свим скијашким погодностима, те националним парковима "Козара", "Сутјеска"...

Она је поменула и заједнички туристички производ са Србијом "Чаробни туристички прстен", гдје се креће од Перућког језера бродом, борави се у Вишеграду, те обилазе Андрићград, Добрун, Дрвенград, Шарганска осмица, Кремна, мјесто чувених пророка Тарабића.

Што се тиче гастрономије, Јовановићева је препоручила туристима да, када дођу у Бањалуку, обавезно пробају бањалучки ћевап, трапист сир са традицијом дугом 200 година, једини прави и оригинални, као и сир из мијеха са катуна Сутјеске, "Пађени" моцарелу, златни сир, невесињске сиреве, херцеговачки пршут...

Она је рекла да су из цијеле БиХ у руту која се зове "Путевима термалних извора" ушле само "Бања Врућица" и Терме "Лакташи", те да се раде и културне руте које улазе у културне руте Европе, а то су путеви вина, путеви сира...

Директор Туристичке организације Новог Сада Бранислав Кнежевић истакао је не само пословну, него и пријатељску сарадњу два града побратима - Новог Сада и Бањалуке.

Он је рекао да је Новом Саду увијек драго да помогне промоцију туристичких потенцијала Српске, те подсјетио на прошлогодишњу промоцију јахоринске гондоле, а прије пар недјеља, и "Бање Врућице", за коју су Новосађани заинтересовани.

Кнежевић је додао да Нови Сад и Бањалука планирају неке заједничке наступе сљедеће године, те да вјерује да ће бити организовани и "Дани Новог Сада" у Бањалуци.

Он је напоменуо да је, према истраживању из августа, 34 одсто страних туриста дошло у Нови Сад управо из Српске, ако се могу назвати страним туристима, јер их Новосађани осјећају као домаће, и обрнуто.

Говорећи о томе шта Новосађане највише привуче Српској, Кнежевић је истакао да Бањалука има фантастичну туристичку понуду, а ту су бање, као и људи, лијепе успомене и нова пријатељства.

Манифестација "Дани Српске у Србији" ове године се први пут, умјесто у градовима широм Србије, због епидемије вируса корона, реализује у форми телевизијског серијала који обухвата шест колаж емисија.

У сутрашњој шестој и посљедњој емисији биће ријечи о култури, просвјети, умјетности и образовању.