latinica  ћирилица
13/10/2020 |  19:08 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Тежак живот сестара Ракић из Колунића (ВИДЕО)

Болесне сестре Ракић, Нада и Рада, повратнице у Колунић код Босанског Петровца, живе у тешким условима. Највећи проблем им је влага у кући, због чега су подови пропали. Иако живе у Босанском Петровцу у Федерацији, због лијечења, пријављене су у Дринићу у Републици Српској.
Сестре Ракић - Фото: РТРС
Сестре РакићФото: РТРС

Шезедестједногодишња Рада Ракић већ 15 година болује од мултипле склерозе. Три године старија сестра Нада недавно је имала операцију артерије.

Због подземних вода, кућа је пуна влаге. Сестре Ракић живе од малих примања.

Нада има пензију од 220 марака, а 80 марака је рата за набавку огрева. Рада добије помоћ за туђу његу од 180 марака.

Осим уобичајених тршкова, дио новца иде и за лијекове.

У општини Дринић, у којој сестре Ракић имају пријављен боравак, кажу да Ради исплаћују помоћ за туђу његу, а у току године и једнократну помоћу од 100 до 200 марака.

Обезбјеђују јој и превоз у бању у Србији. Међутим, истичу да, због малог буџета, нису у могућности да плате реконструкцију куће.

- Једина могућност је да се колективно удружимо да им помогнемо, имамо Министарство за расељена лица на нивоу Федерације БиХ, имамо Комесаријат за избјеглице. Мислим да би било лијепо да се конкурише код њих, да им се помогне - навео је Мирко Грбић, начелник општине Дринић

Сестре Ракић кажу да су им у Водоводу у Босанском Петровцу рекли да је за санирање подеземних вода потребан багер, чија је цијена рада 95 марака по сату , као и нове цијеви.

Тек након тога, биће могуће промијенити под.