latinica  ћирилица
13/10/2020 |  19:00 ⇒ 14/10/2020 | 10:26 | Аутор: РТРС

Формирање комисије - сарајевски покушај рјешавања мигрантске кризе (ВИДЕО)

Док на сјеверозападу БиХ, у Унско-санском кантону, власт и грађани преоптерећени проблемима са мигрантима траже помоћ Сарајева, из Сарајева стиже иницијатива за формирање још једне парламнетарне истражне комисије са невјероватним задатком – информисање парламентараца о мигрантској кризи.
Мигранти  (фото:banjaluka.net) -
Мигранти (фото:banjaluka.net)

Истовремено у ресорном – Министарству безбједности већ пету годину чекају различити облици Правилника о организацији и систематизацији радних мјеста у Граничној полицији, чијом би примјеном "очврснуле" границе БиХ. Ова иницијатива на дневном реду је сутрашње сједнице Парламентарне скупштине БиХ.

"Ако нећеш да ријешиш проблем, формирај комисију", давнашња је максима Винстона Черчила, која примјену све чешће налази у БХ пракси. Уистину "иновативни" бх. предлагачи "комисији" придодају префикс "истражна", па на ловорикама "живе" мјесецима, најчешће предизборним.

И чланови "истраживачи" мање – више! Но од "резултата" њиховог рада, углавном постизборних, ефеката нема! Доказале су то комисије о несталим милионима у Извозно-кредитној агенцији, потом о јавним набавкама, па о стању у правосуђу... Мјесеци "потрошени" - стање непромијењено!

Ипак, најновији приједлог "освануо" је у бх. парламенту. Посланици Демократске фронте траже Истражну комисију за миграције. Као да живе у паралелном свијету, необавијештени су, кажу, о мигрантској кризи која већ трећу годину потреса БиХ.

- То је Истражна комисија која би требала да прибави информације, она се бави чињеничним, а не стручним питањима. Ево ја рецимо немам информацију нити о том правилнику нити сам икада имао увида у његов садржај шта он прописује - рекао је Златан Бегић, посланик ДФ-а у Представничком дому ПС БиХ.

Умјесто неуспјелог захтјева за још једну комисију, могао је примјера ради, Бегић много једноставније да се информише.

Да спорни правилник о унутрашњој организацији и систематизацији у Граничној полицији, затражи од националних партнера. Јер већ трећи мјесеци скривен је у кабинетским ладицама министра Селме Цикотића.

- Суштина правилника је повећање броја полицијских службеника који су непосредни извршиоци, полицајци. Неће бити повећања генералиста - истакао је Свевлад Хофман, савјетник директора Граничне полиције БиХ.

Попут Цикотића, и његов претходник, Драган Мектић "играо" се скривача.

Готово четири године. Наиме, још 2016. године, менаџмент Граничне полиције, свјестан надирућег проблема и инертности Сарајева, предложио је тада - интерни Правилник о реорганизацији бар властитих људских потенцијала. Хтјели су, невјероватно за БиХ звучи, да смање број руководећих позиција, а повећају број теренаца и граничара.

Уз помоћ њемачких стручњака, у пренатрпаним канцеларијама, "пронашли" су вишак од чак 300 шефова - "спавача" за теренски рад на шупљој граници. Но заштитници "спавача“ међу министрима предвођени тада Мектићем, нису то дозвољавали. Нови министар тражио је и добио нови, модификовани правилник, који осим реципрочног смањења “спавача“, а повећања чувара границе, подразумијева и пријем додатних граничара. И опет су се активирали заштитници "шефова"!

- Ресорни министар је тај који га прослијеђује Савјету министара, Савјет министара обави расправу и наравно прихвати га или не прихвати, допуни или врати ако нешто није у реду. А овдје је проблем у томе што се тај правилник још увијек није нашао на Вијећу министара - напоменуо је Бариша Чолак, члан Парламентарне комисије за одбрану и безбједност.

Ресорни министар славодобитно је ономад публиковао како је "издејствовао" пријем додатних 300 кадета у ову агенцију. Но превидио је да појасни како ће они за границу бити спремни и обучени тек у септембру 2022. А тада, тешко да ће моћи да "покрију" и природни двогодишњи одлив кадрова због пензионисања или напуштања институције. У међувремену, ако се ресорни министар не заинтересује за свој ресор, тавориће граничари према почетном, 15 година старом Правилнику, сачињеном много прије него су мигранти кренули у своје походе.

И прије него је БиХ отворила додатних седам прелаза које граничари такође опслужују. И тај прастари акт није испоштован. Подразумијева 2.340 полицијских службеника. Предложени уз унутрашњу реорганизацију додатних 1.390.

- Aко неко мисли да треба са 300, 400 људи који ништа не раде, који су у основи вишак, како је то и представио директор, зашто онда да ми јачамо и примамо нове кадрове - пита Средоје Новић, члан Парламентарне комисије за одбрану и безбједност.

Од необавијештених посланика и инертних министара - "скривача", тешко да ће ускоро боље дане дочекати и Гранична полиција и угрожена Крајина. А то некима у Сарајеву, очигледно, одговара!