latinica  ћирилица
13/10/2020 |  18:15 ⇒ 18:23 | Аутор: РТС

Спектакуларна експлозија у Пољској (ВИДЕО)

Дводневна операција неутралисања британске сеизмичке бомбе из Другог свјетског рата, познате по надимку "толбој" (Tallboy) окончана је спектакуларном експлозијом, јављају пољски медији.
Експлозија бомбе (Фото: @AndydBird) - Фото: Тwitter
Експлозија бомбе (Фото: @AndydBird)Фото: Тwitter

Спектакуларном експлозијом окончана је операција неутралисања велике бомбе којом су Британци пред крај Другог свјетског рата гађали њемачки џепни бојни брод "Луцов".

- Направа је неутралисана и више не представља опасност по пловила. Рониоци су били ван опасне зоне - рекао је пољским медијима портпарол морнарице Грегорж Левандовски.

Суштински, пољски рониоци извели су контролисану експлозију ове бомбе.

Џиновска сеизмичка бомба „толбој" (Високи дјечак) дугачка је шест метара и тежи 5,4 тоне, од чега половина отпада на експлозив.

У нападу британске авијације на "Луцов", овај брод је озбиљно оштећен након чега су га Њемци сами потопили како не би доспио у руке савезника. 

Био је први у серији од три џепна бојна брода, посебне класе пловила коју су Њемци развили како би се уклопили у стандарде дозвољене Версајским споразумом.

Првобитно је био назван "Дојчланд", али је преименован како би се избегао негативан пропагандни утицај у случају да буде потопљен.