latinica  ћирилица
13/10/2020 |  16:50 ⇒ 16:57 | Аутор: СРНА

Добој: Ново издање Сизифове борбе за правопис и ћирилицу

Књиге "Илустровани бонтон за најмлађе" и "100 Сизифових правописних правила - два", чији је аутор ђакон и професор православне вјеронауке Бојан Јокановић из Добоја, биће представљене на "Вулкановом" сајму књига у Београду, који траје од 18. до 24 октобра.
Бонтон - Фото: СРНА
БонтонФото: СРНА

Јокановић је рекао Срни да са новим илустрацијама свог суперјунака Сизифа наставља борбу за правопис и ћирилицу и да очекује да ће поновити прошлогодишњи успјех прве књиге "100 Сизифових правосписних правила", која је проглашена за најпродаванију дјечију књигу на Међународном сајму књига у Београду.

Он појашњава да је у "Илустрованом бонтону за најмлађе" духовито илустровао основна правила за почетнике школе лијепог понашања и да очекује да ће дјеца на забаван начин усвајати лијепе манире које ће потом примјењивати у свакодневним ситуацијама.

- Искрено се надам да ће књигу заједно са дјецом читати и родитељи како би им помогли да лакше усвоје и спознају које је понашање у ствари лијепо, а које не - навео је Јокановић.

Он је за књигу "100 Сизифових правила два" истакао да је напреднији ниво од првог издања, са озбиљнијим језичким и правописним недоумицама са којима се сусрећемо у формалном говору и у медијима.

Јокановић је појаснио да је ријеч о наставку серијала сатиричних језичких илустрација, у којима се кроз лик Сизифа шаљиво указује на најчешће правописне грешке у српском језику.

Он је навео да ради на трећој књизи у којој се обрађују озбиљније теме, додајући да је правопис занат који може научити свако.

- Код нас је највећи проблем љеност. Мој рад је више смјерница да се на основу илустрације лакше усвоји одређено језичко правило, те да анимира на кориштење стручне литературе приликом рјешавања одређених недоумица - истакао је Јокановић.

Он је рекао да је задовољан што је његов рад добро прихвађен и навео да је до сада организовао бројне изложбе на подручју БиХ, Србије и Црне Горе, али да је због вируса корона морао да одгоди посјете Словенији, Аустрији, те Норвешкој.

- У 95 одсто случајева изложбе посјећују они који добро познају материју, али, нажалост, овај облик комуникације није наишао на плодно тло код циљне групе - оних који највише гријеше - изјавио је Јокановић.

Његов рад су најбоље прихватила дјеца захваљујући лику Сизифа.

- Карактер Сизифа је прилагођен дјечијој визији једног суперјунака, у овом случају пећинка, с обзиром на то да ме као карикатуристу неандерталци инспиришу у мом, како само у почетку мислио, Сизифом послу - рекао је Јокановић.

Он је навео да је након неколико покушаја одустао од анимиране верзије Сизифа.

"Вулканов" сајам књига одржава се од 18. до 24. октобра у "Вулкан" књижари у "Ушће" шопинг центру у Београду, а Јокановић ће у недјељу, првог дана, премијерно потписивати своје књиге од 15.00 часова.