latinica  ћирилица
13/10/2020 |  16:49 | Аутор: СРНА

Гутерес: Тачи и Весељи подривају рад Специјалног суда у Хагу

Генерални секретар УН Антонио Гутерес оптужио је предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија и лидера Демократске партије Косова Кадрија Весељија да опструишу рад Специјалног суда за злочине ОВК.
Антонио Гутерес (Фото: thefrontierpost.com) -
Антонио Гутерес (Фото: thefrontierpost.com)

Гутерес је у шестомјесечном извјештају о стању на Косову оцијенио да су пандемија вируса корона, пад владе Аљбина Куртија и најава оптужница за ратне злочине против Тачија и Весељија додатно узбуркале ионако крхку политичку и безбједносну ситуацију на Косову.

Он је указао на покушаје Тачија и Весељија да опструишу рад Специјалног суда за злочине ОВК, који су тужилаштво оптужили да је "политички мотивисано", а да су оптужбе "лажне".

Гутерес је истиче да је Тачи поднио приједлог уставног амандмана, којим би се окончао мандат Специјалног суда за злочине које су починили припадници ОВК.

У извјештају се наводи да је из косовског буџета издвојено 20 милиона евра за помоћ особама оптуженим пред Специјалним судом у Хагу, као и да је почела расправа о закону о заштити вриједности ОВК, који су међународни званичници оштро критиковали.

Генерални секретар УН поздравио је наставак дијалога између Београда и Приштине, наводећи да је примјетна нова енергија усмјерена ка нормализацији односа.

- Надам се да ће тако остати до проналажења свеобухватног рјешења - навео је Гутерес и позвао лидере у Београду и Приштини да "покажу флексибилност и креативност како би се превазишле разлике".

У извјештају се наводи да се у протеклих шест мјесеци на Косово вратило 189 особа, од којих су већина Срби, као и да се од 1999. године вратило нешто више од 28.000 особа.

Нови извјештај шефа УН, који обухвата период од марта до септембра, наћи ће се пред амбасадорима Савјета безбједности 21. октобра.