latinica  ћирилица
13/10/2020 |  16:47 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Влада у пројекте у Палама и на Јахорини уложила 150 милиона КМ (ВИДЕО)

Влада Републике Српске је у пројекте у Палама и на Јахорини до сада уложила 150 милиона марака.
Сребренка Голић посјетила Пале - Фото: СРНА
Сребренка Голић посјетила ПалеФото: СРНА

Актуелна санација објекта Дома здравља вриједна је 650 хиљада марака и реализује се у оквиру пројекта "Енергетска ефикасност у Републици Српској".

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић пројекте енергетске ефикасности најавила је и у Источном Новом Сарајеву и у Сокоцу.

Санација паљанског Дома здравља, замјена столарије и уградња термичке фасаде Пале финансира се средствима Владе Републике Српске у укупном износу од 650.000 марака. Подршка неће изостати ни за будуће пројекте, попут измјештања паљанске топлане.

- Влада Српске у општину Пале уложила више од 150 милиона КМ, укључујући и неке инвестиције на Јахорини, добра синергија и добар однос са локалном влашћу резултира са много добрих пројеката. Пале заслужује да се развијају, а сваки нови пројекат и инвестиција доводе до ангажовања разних дјелатности и сарадњом са ресорним министарством - истакла је Голићева.

Након енергетске обнове ОШ "Пале" и СШЦ, план је, догодине утоплити и основну школу у Мокром.

- Влада и ресорно министарство кроз кредитне аранжмане добили су грантове који се пласирају на уштеду енергије. Вважно је данас кад грејна сезона почиње, да што мање трошимо, уз што већи ефекат - истакао је начелник општине Пале Бошко Југовић

А у санираним дијеловима паљанског дома здравља ефекти се већ примијете.

- Утоплили смо се, удобније је, смањићемо наше трошкове - напоменуо је Иван Шарац, директор Дома здравља Пале.

Паљански дом здравља саграђен је 1976. у међувремену је и дограђен, али нажалост стандарди енергетске ефикасности нису примјењивани ни у новијим дијеловима објекта.