latinica  ћирилица
13/10/2020 |  16:32 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Споразум Болнице у Бијељини са Медицинским факултетом из Бањалуке

Након што су прије неколико дана потписали споразум са Медицинским факултетом у Фочи, данас је у Болници у Бијељини потписан споразум о научно-стручној и пословној сарадњи и са Медицинским факултетом у Бањалуци.
Бијељина:Ранко Шкрбић и Златко Максимовић - Споразум - Фото: СРНА
Бијељина:Ранко Шкрбић и Златко Максимовић - СпоразумФото: СРНА

Декан ове високошколске установе Ранко Шкрбић, истакао је приликом потписивања, да је образовање и усавршавање здравствених радника њихов примарни задатак, те да је то и дефинисано протоколом о сарадњи, а највише када је ријеч о специјализацијама, субспецијализацијама и континуираној медицинској едукацији.

Сарадњом са болницом у Бијељини желимо да најскупљи производ у здравству, а то су здравствени радници свих профила, одшколујемо што квалитетније. Уз наше и ресурсе болнице, надамо се да ће сарадња бити на обострано задовољство, а све на корист свих пацијената Семберије, рекао је декан Медицинског факултета у Бањалуци.

Шкрбић је рекао да је током данашњег сусрета са Максимовићем изражена жеља и потреба да се успостави сарадња, као добар начин и примјер и за остале здравствене установе, како би били створени адекватни услови и позиција да болница са својим кадром буде на услузи грађанима Семберије и Бијељине.

- То и јесте разлог данашњег потписивања споразума. Њиме желимо да Медицински факултет у Бањалуци, као што је то недавно учинио и Медицински факултет у Фочи Универзитета Источно Сарајево, а сада и болница у Бијељини, дефинисати неке области у нашој сарадњи које се прије свега односе на специјализације, супспецијализације и континуирану медицинску едукацију - рекао је Шкрбић.

Медицински факултет у Бањалуци је водећа установа у Републици Српској када су постдипломске студије у питању, а из бијељинске болнице поручују да ће се у наредном периоду сви запослени максимално потрудити да наставе са усавршавањем, не само доктора, већ и свих здравствених профила.

- Улагати у науку, улагати у знање је инвестиција која се увијек исплати - рекао је Максимовић и захвалио Шкрбићу што је посјетио болницу у чијој је изградњи учествовао као министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Говорећи о вакцинама против ковида 19, Шкрбић је истакао да улазе у посљедњу фазу клиничког тестирања, те да ћемо још мало сачекати на набавку, док се не види њихово дејство.

Када су антивирусни лијекови у питању, Шкрбић је изјавио да је Република Српска набавила одређени број јапанских лијекова који су на тестирању и ускоро ће бити у употреби.