latinica  ћирилица
13/10/2020 |  14:41 ⇒ 14:48 | Аутор: РТРС

При крају радови на адаптацији старе Хирургије

Повећање броја инфицираних вирусом корона у региону, Европи и широм свијета говори у прилог чињеници да је и у Републици Српској могуће очекивати раст пацијената обољелих од ковида 19, саопштили су из Универзитетског клиничког центра Српске.
Хирургија - УКЦ Бањалука - Фото: РТРС
Хирургија - УКЦ БањалукаФото: РТРС

С обзиром на то да УКЦ Српске збрињава највећи број ових пацијената у Српској, руководство ове установе, водећи одговорну здравствену политику, донијело је одлуку да се припреме неопходни капацитети за пријем новообољелих које очекују током јесени и зиме.

-  Током претходних мјесеци, извршене су минималне припреме које подразумијевају санацију и дјелимичну адаптацију простора старе Хирургије, која је својевремено била предвиђена за рушење - истичу у УКЦ.

Додају да је, на препоруку Министарства здравља и социјалне заштите, новчана средства за ову сврху обезбиједила Влада Српске.

- Покренута је процедура за санацију и дјелимичну адаптацију овог објекта за привремену ковид 19 болницу. Спроведене су јавне набавке за прибављање потребне документације, као и за избор извођача радова на пројекту санације. Изабрани извођач радова је Делта МД д.о.о. Бањалука, а вриједност радова је скор 1,35 милиона КМ без ПДВ-а. Санација ће бити на нето површини око 5.700 квадратних метара. Дакле, цијена санације једног квадрата је око 236 КМ, што је испод сваке тржишне цијене - наводе из ове здравствене установе.

Истичу да је, како би објекат испуњавао минимум услова за боравак ковид пацијената, извођач морао да санира кров, замијени столарију, дотрајале инсталације, те подне и плафонске облоге.

- Са функционалне стране, основни недостатак овог објекта био је мањак санитарних чворова, кабина и тушева, па овом санацијом постигнуто је да на свакој етажи имамо 12 тоалета и десет тушева. Раније су на свакој етажи постојала четири тоалета и два туша - наводи се у саопштењу.

Упркос свим отежавајућим околностима, како кажу у УКЦ, радови на објекту приводе се крају, како би се исти довео у пристојно стање и послужио као ковид болница.

- По оконачању пандемије, служиће као привремени објекат за Клинику за гинекологију и акушерство и Клинику за дјечије болести, када се почне са реконструкцијом истих на локацији Паприковац - поручују из ове здравствене установе.