latinica  ћирилица
13/10/2020 |  14:16 ⇒ 19:43 | Аутор: СРНА

Предвиђена и забрана рада због непоштовања мјера заштите

Закон о допуни закона о заштити становништа од заразних болести ступио је на снагу данас и њиме је дефинисано да се забрана рада правним лицима и предузетницима у области трговине, угоститељства и пружања других услуга у Републици Српској, који не спроводе мјере заштите, први пут изриче на период од седам дана, саопштено је из Инспектората Српске.
Инспекторат Републике Српске (фото: inspektorat.vladars.net) -
Инспекторат Републике Српске (фото: inspektorat.vladars.net)

У саопштењу се додаје да у случају да правно лице или предузетник понови неправилност, забрана се изриче у трајању од 15 дана.

Законом о допуни закона о заштити становништа од заразних болести, појашњавају у Инспекторату, дато је овлаштење надлежним инспекторима да правним лицима и предузетницима у области трговине, угоститељства и пружања других услуга забране рад уколико утврде да се у објекту у којем се обављају дјелатности не спроводе заштитне мјере прописане актима надлежних органа у складу са законом, а чији циљ је спречавање и сузбијање заразних болести.

- Заштитне мјере односе се на физичку дистанцу, окупљање у групама већим од прописаних и ограничено радно вријеме - наглашава се у саопштењу.

Из Инспектората апелују на пословне субјекте да свој рад прилагоде тренутној ситуацији, да се придржавају прописаних заштитних мјера и да превенцију ставе на прво мјесто.

- Циљ инспекције није кажњавање, забрана рада, нити репресија, нарочито имајући у виду отежану економску ситуацију због ограничења у раду пословних субјеката. Мање пропусте отклањамо изрицањем управних мјера, али тежи прекршаји се неће толерисати. Заштита јавног здравља је апсолутни приоритет у односу на интересе појединаца - наглашавају у Инспекторату.

Посматрано генерално, наводе у Инспекторату, може се констатовати да су привредни субјекти у протеклом периоду показали одговорност и да се придржавају прописаних превентивних мјера, али да неповољна епидемиолошка слика у Српској, ипак, указује на чињеницу да појединци нису довољно озбиљно схватили тренутну ситуацију.

Из Инспектората још једном позивају привредне субјекте да се придржавају прописаних мјера и да се не излажу ризику изрицања мјере забране рада.