latinica  ћирилица
13/10/2020 |  14:12 ⇒ 15:40 | Аутор: РТРС

Поднесен извјештај против лица из Фоче у вези са бесправном градњом МХЕ

Службеници Министарства унутрашњих послова Републике Српске доставили су Окружном јавном тужилаштву Требиње извјештај против лица чији су иницијали П.П. из Фоче које се сумњичи да је као директор привредног друштва сачинио и потписао, те нотарски овјерио лажну исправу, у којој се наводи да су ријешени имовинско-правни односи на простору на којем су предвиђена геолошка истраживања за потребе пројектовања и изградње објеката мини хидро-електране.
МУП Републике Српске -
МУП Републике Српске

- На основу ове изјаве и пратеће документације, а доводећи надлежно министарство у заблуду, донесено је рјешење којим се одобрава привредном друштву извођење детаљних геолошких радова на подручју општине Фоча - саопштено је из МУП-а Српске.

Као директор привредног друштва ово лице је, такође, поднијело надлежном министарству захтјев за крчење шуме и трајну промјену намјене шумског земљишта и без издатог рјешења, односно сагласности започео са радовима на подручју шумског газдинства.

Он је, такође, без подношења захтјева и издавања водне сагласности од надлежне јавне установе отпочео радове на кориту ријека, те на тај начин прекорачио овлаштења, што је довело до бесправне сјече дрвних сортимената у државном и на приватним посједима на подручју Фоче, изградње приступних путева и измјене токова ријека.

На овај начин, П.П. је прибавио противправну имовинску корист у износу од више десетина хиљада КМ, за колико је оштећено јавно предузеће Шуме Републике Српске, те више физичких и правних лица.

РТРС незванично сазнаје да је ријеч о директору Србињепутева, Предрагу Павловићу, те да је оштећено Шумско газдинство Маглић.

Прво рјешење или дозвола се тражила да би се изградиле МХЕ Бјелава и МХЕ Мала Бјелава, а измијењен је ток ријека Мала Бјелава и Бјелава.

Незванично, Павловић је сачинио и овјерио дозволу за МХЕ Бјелава, коју није добио од Министарства енергетике и рударства, те за МХЕ Мала Бјелава, коју такође није добио од надлежног министарства - Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства.

Извјештај су доставили полицијски службеници Управе МУП-а криминалистичке полиције за почињена кривична дјела фалсификовање исправе, навођење на овјеру неистинитог садржаја и злоупотреба положаја одговорног лица.

Припадници Управе настављају рад на овом предмету у циљу утврђивања елемената кривичне одговорности и других лица, наведено је у саопштењу МУП-а.