latinica  ћирилица
13/10/2020 |  13:58 ⇒ 19:26 | Аутор: СРНА

У Липи нема ниједног Србина

У Липи, код Босанског Петровца, не живи ниједан Србин након пребацивања миграната из Бихаћа у ово село, рекао је Срни мјештанин Бошко Ромић.
Село Липа - Фото: РТРС
Село ЛипаФото: РТРС

- У Липи тренутно нема ниједног Србина. Биле су двије породице, али су се морале иселити јер су биле изложене притиску и застрашивању - истакао је Ромић.

Он је навео да је најбоље рјешење да мигранте иселе са тог подручја јер ти људи не припадају Липи, нити имају услова да тамо остану.

- Мигранти немају контејнера, већ се налазе под шаторима у немогућим условима за живот и могу да се посмрзавају - упозорио је Ромић.

Он каже да су Срби основали Удружење Липа, посредством којег покушавају да обнове српске куће на овом подручју и обезбиједе масован повратак овдје, као и у друга српска села на том подручју.

- Више од 100 пријератних становника овог села ме звало и изразило жељу да се врати на своја вјековна огњишта, а укупан број повратника у српска села на овом подручју могао би бити 350 - рекао је Ромић.

Градско вијеће Бихаћа дало је раније сагласност да на локацији Липа, између Бихаћа и Босанског Петровца, као јединој која је у градском власништву, буде формиран привремени прихватни центар за мигранте.

ЕУ је осудила акције које су предузеле власти Унско-санског кантона присилно премјештајући избјеглице и мигранте из привременог прихватног центра Бира у Бихаћу у прихватни центар у селу Липа, чији су капацитети већ попуњени.