latinica  ћирилица
13/10/2020 |  13:32 ⇒ 13:55 | Аутор: sputniknews.com

До децембра милион доза вакцине Спутњик V

Директор Научно-истраживачког центра Гамалеја Александар Гинсбург изразио је наду да ће до краја новембра-почетком децембра милиони доза вакцине Спутњик V бити испоручени у цивилни промет.
Руска вакцина против Ковида-19 - Фото: илустрација
Руска вакцина против Ковида-19Фото: илустрација

- Тако да можемо да се надамо да ће се до краја новембра-почетка децембра већ милион доза вакцине сваког мјесеца испоручивати у цивилни промет - рекао је Гинсбург на конференцији Пандемија 2020: Изазови, рјешења и посљедице.

Према његовим ријечима, може се претпоставити да ће наредних 10-12 мјесеци моћи да се вакцинише довољан број грађана Русије како би се створио заштићени слој становништва.

Гинсбург је објаснио и да је повећање броја обољелих од ковида 19 повезан са порастом епидемиолошког процеса, као и да ранија обољења такође доприносе ширењу вируса.

- Ово је успон и пад епидемиолошког процеса који је започео прије скоро девет мјесеци. Он се наставља у зависности од тога које спољне околности прате овај епидемиолошки процес. Сада је јесен – мање је интерферона, осјетљивост је већа - рекао је он.

Није искључио могућност да такође утичу и претходно прележане болести, како ковид 19, тако и пратеће.

- Утиче много фактора. Да не спомињемо чињеницу да је и период одмора у августу имао ефекта. Сви су ишли у одмаралишта, а затим се разилазили по цијелој земљи.

Он је истакао да би се из тог разлога могла снажно подстаћи брзина епидемиолошког процеса.

Бесмислено унапријед правити лијекове против нових инфекција

Покушати да се унапријед створе лијекови против нових инфекција је безнадежан посао, али се за њих мора припремити, додао је Гинсбург.

- Покушај да се унапријед створе конкретни дијагностички, профилактички и терапијски лијекови за неке још непознате, али конкретне патогене потпуно је безнадежан посао, немогућ́е је погодити. Ипак, свакако је потребно припремити се за ове сусрете са патогеним микроорганизмима - додао је он.

Према његовим ријечима, једини рационалан и научно утемељен приступ у том случају је да земља треба да има одређене технологије које би требало да у кратком року омогуће стварање потребних лијекова. Ту су на првом мјесту вакцине, рекао је он.

Такође је важно да ове технологије омогућавају стварање препарата вакцина који индукују све облике имунолошког одговора, додао је Гинсбург.

Вакцина Спутњик V коју производи Научно-истраживачки институт Гамалеја је 11. августа добила потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свијету. Тренутно су у току пострегистрациона испитивања вакцине у којима учествује 40 хиљада добровољаца. Очекује се да ће први резултати пострегистрационих испитивања бити објављени у октобру-новембру 2020. године.