latinica  ћирилица
13/10/2020 |  12:52 ⇒ 12:55 | Аутор: СРНА

Стевандић: Ускраћена људска, политичка и грађанска права

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић изјавио је данас Срни да су Бошњацима, Хрватима и Јеврејима који су на листи Уједињене Српске одлуком Централне изборне комисије БиХ о забрани учешћа на изборима ускраћена људска, политичка и грађанска права, као што је урађено са још 1.000 кандидата ове политичке партије.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Они сматрају да је дискриминаторска и неправна одлука ЦИК-а БиХ којом се ускраћују основа грађанска и политичка права. Нашим људима је овом одлуком онемогућено да буду бирани, што није у складу са свјетским и европским конвенцијама о људским правима - рекао је Стевандић.

Он је поновио да је јасно да је ријеч о највећем кршењу људских и грађанских права које је икада било у Европи.

Стевандић је истакао да је и више од милион гласача дикриминисано, јер им је онемогућено да бирају кандидате Уједињене Српске.

- Ријеч је о највећем подметању и политичком диктату, али и о невиђеном пристиску на Суд БиХ јер се жели да суди по дикатату ЦИК-а. То раде СДС, ПДП, ДФ и Бакир Изетбеговић са својом СДА - рекао је Стевандић.

Он је рекао да, уколико се ускраћују основна права да се кандидују чланови Уједињене Српске и буду бирани, то значи да се директно упућује позив да се не може живјети у БиХ.