latinica  ћирилица
13/10/2020 |  12:25 | Аутор: СРНА

Конте објавио нове рестрикције

Италијански премијер Ђузепе Конте објавио је данас нове рестрикције за скупове, ресторане, спортске и школске активности у покушају да се успори убрзано ширење вируса корона.

Владин указ ступа на снагу у року од 24 часа и биће валидан 30 дана.

Забрањене су прославе у ресторанима, клубовима или на отвореном и снажно се препоручује да грађани не праве прославе ни код својих кућа са више од шест гостију. Вјенчањима и осталим церемонијама може да присуствује највише 30 људи.

Указом се чврсто савјетује ношење маски код куће када су присутне и особе које нису чланови породице. Маске су већ обавезне у јавним објектима и на отвореном.

Ресторани и кафићи могу да раде до поноћи за услуге за столовима, али не и за људе који стоје у објекту или испред послије 21.00 часова.

Аматерски контактни спортови су забрањени уколико их не организују званично призната тијела која су потписала безбједносне протоколе против ковида 19 према одлуци националних спортских удружења.

У петак је дневни број инфекција у Италији први пут премашио 5.000 од марта, а током викенда се приближио граници од 6.000. Бројеви су благо опали у претходна два дана, али обично расту у другом дијелу седмице.

Јуче је од ковида 19 преминуло 39 људи.