latinica  ћирилица
13/10/2020 |  12:03 ⇒ 13:05 | Аутор: СРНА

Епископ Јован уручио НУБ-у Српске дјело Светог Јована Дамаскина (ВИДЕО)

Епископ пакрачко-славонски Јован уручио је данас у Бањалуци представницима Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске вриједан поклон, књигу Светог Јована Дамаскина из 1827. године.
Епископ Јован и Љиља Петровић Зечевић - Фото: СРНА
Епископ Јован и Љиља Петровић ЗечевићФото: СРНА

Након уручивања ове књиге, епископ Јован рекао је да се у Пакрацу враћа у живот библиотека Епархије пакрачко-славонске која представља најзачајнију установу овог типа западно од Дунава и Дрине, на размеђи Балкана и средње Европе.

- Ова библиотека биће на располагању свима, а као знак њене обнове и повратка у живот је да се један од 16 примјерака "Догматике" Светог Јована Дамаскина штамапаних 1837. године, а преведених 1827. године, нашао у Народној и универзитетској библиотеки Републике Српске - навео је епископ Јован.

Он је истакао да Епархија пакрачко-славонска дарује ову књигу са великом радошћу, подржавајући Народну и универзитетску библиотеку Републике Српске, коју, како је рекао, треба обогаћивати јер је она једна од темеља образовања и темеља Републике уопште.

Помоћница министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић рекла је да уручивање ове књиге Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске има велики значај за културу Српске.

- Епархија пакрачко-славонска је препознатљива по својој библиотеци, те огромном културном и духовном благу. Од великог је значаја да је епископ Јован одлучио да дио тог културног блага уступи Републици Српској, које ће да ужива заштиту државе - истакла је Ђаковићева.

Она је рекла да ова књига улази у фонд старих и ријетких књига које већ посједује Народна и универзитетска библиотека Републике Српске, изражавајући увјерење да ће јавност у Српској бити заинтересована да тај фонд погледа и увјери се у непроцјењиво богатство културног насљеђа српског народа.

Директорка Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић Зечевић рекла је да ова књига има изузетну вриједност од националног интереса за Републику Српску.

- Књига је дјело Светог Јована Дамаскина о филозофским и теолошким списима. Штампана 1827. године у Будиму и спада у ранг старих књига - истакла је Зечевићева.

Она је рекла да ће, захваљујући благодарности владике пакрачко-славонског Јована ова књига од данас постати трајно власништво Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске и фонда старе и ријетке књиге.

- Један од видова заштите ове књиге је њена дигитализација, што подразумијева врло брз и ефикасан приступ корисницима и истраживачима - навела је Зечевићева.

Она је најавила да ће Народна и универзитетска библиотека Републике Српске, 4. децембра, на Дан Светог Јована Дамаскина, ову књигу представити путем апликације "меџик бокс", која кориснику или истраживачу даје могућност да књигу види у физичком облику, али да њено прегледање и истраживање буде у дигиталном облику.

Свечаном уручењу књиге присуствовао је директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић.

Јован Дамаскин /676–749/ бавио се правом, теологијом, филозофијом и музиком, а написао је и химне које су још у употреби у православним манастирима широм свијета.