latinica  ћирилица
13/10/2020 |  09:15 ⇒ 09:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Пашињан: Нагорно Карабах све ближи хуманитарној катастрофи

Ситуација у Нагорно Карабаху је близу хуманитарне катастрофе, упозорио је премијер Јерменије Никол Пашињан.
Пашињан на састанку са амбасадорима страних држава (фото:gov.am) -
Пашињан на састанку са амбасадорима страних држава (фото:gov.am)

Пашињан је на састанку са амбасадорима страних држава рекао да је ситуација на јужном фронту напета и да се не поштује примирје.

Он је поновио да је Азербејџан прекршио договор о прекиду ватре који је постигнут у Москви, додајући да је Азербејџан покушао да заузме град Гадрут одмах пошто је ступило на снагу примирје, преноси Спутњик.

Пашињан је додао да су на подручју Гадрута у току борбе и да војска Карабаха изводи операцију неутралисања противничких група.

- У зони конфликта близу смо хуманитарне катастрофе, ако не и на прагу, а једини начин да се она спречи је признање права народа Нагорно-Карабаха на самоопредјељење и признање независности - рекао је Пашињан.

Опсежне војне активности азербејџанских оружаних снага настављене су на ширем подручју града Хадрута који покушавају да заузму, саопштено је данас из информативног центра јерменске владе.

Из министарства одбране Јерменије огласио се представник Артсрун Хованисијан, који је изјавио да оружане снаге самопроглашене републике Нагорно-Карабах држе у потпуности ситуацију под контролом и за сада успјешно одбијају све нападе азербејџанске војске дуж линије конфронтације.

Напета ноћ у Нагорно-Карабаху

Ноћ у зони сукоба у Нагорно-Карабаху била је напета, саопштено је јутрос из азербејџанског министарства одбране.

У извјештају из Бакуа наводи се да су јерменске снаге кршиле хуманитарно примирје и у неколико наврата покушавале да нападну азербејџанске војне положаје.

У тим нападима јерменске снаге су изгубиле велики број војног оруђа и опреме, укључујући три вишецевна ракетна лансера БМ-21, тенкове Т-72 и већи број војних возила, јавља ТАС.

Истовремено, јерменско министарство одбране је саопштило да су азербејџанске снаге јутрос извеле интензиван артиљеријски напад на јерменске војне положаје.