latinica  ћирилица
13/10/2020 |  09:14 ⇒ 12:56 | Аутор: sputniknews.com

Гејтс изнио нову прогнозу за крај пандемије

Живот ће се вратити у нормално стање послије пандемије вируса корона тек када се испуне два услова - када се појави друга генерација вакцина и када вирус буде нестао на цијелој планети, рекао је милијардер Бил Гејтс.

- Једини начин да се вратимо нормалности је да се појави не прва генерација вакцина, већ друга, која би могла да буде супер-ефикасна и да је велики број људи прими. Тако ћемо глобално елиминисати болест - рекао је Гејтс у интервјуу Ен-Би-Си-ју, преноси РТ.

Гејтс је додао да ћемо једино тако моћи да ријешимо све проблеме који су се појавили, у образовању, менталном здрављу, и да наставимо да их градимо на позитиван начин.

Према новом Гејтсовом стандарду, који је помјерио љествицу очекивања када је пандемија у питању у односу на оно што је изјавио прије само мјесец дана, Американци ће можда морати да живе годинама, а многи и цијели живот, уз физичку дистанцу и друге епидемиолошке мјере уведене у борби против вируса корона.

Гејтс је прије само мјесец дана најавио да би Сједињене Америчке Државе могле да се врате у нормалу у љето 2021. захваљујући вакцинама.

Тада је најавио и да би неколико вакцина прве генерације могло да добије одобрење за употребу почетком сљедеће године.

Гејтс је поново критиковао амерички приступ борби против пандемије, називајући га "једним од најгорих на свијету", осим агресивног инвестирања у развој вакцине.

Навео је да резултати тестирања често не стижу у року од 24 сата, што их потпуно обесмишљава. Такође, рекао је да је амерички систем тестирања "један од најгорих на свијету по критеријуму ко смије да буде тестиран".

- Биће још много мртвих ако не будемо дјеловали заједно - рекао је Гејтс.

Гејтсова критика долази у тренутку када је амерички предсједник Доналд Трамп назвао одговор САД на пандемију "феноменалним" и рекао како су "спасили животе потенцијалних милиона жртава". Трамп, који је тестиран позитивно на вирус корона 1. октобра, а потом рекао као се "излијечио експерименталним третманом са моноклоналним антитијелима".

Оснивач Мајкрософта на то је договорио да је погрешно говорити о изљечењу, јер терапија коју је Трамп примио није ефикасна код сваког пацијента, али додаје да за сада највише обећава. Фондација Била и Мелинде Гејтс прољетос је ушла у партнерство са компанијом Ели Лили, која развија терапију моноклоналним антитијелима.