latinica  ћирилица
13/10/2020 |  08:46 ⇒ 09:07 | Аутор: Б92

Хотијева порука: Не прихватамо

Приштина неће прихватити додатне преговоре за успостављање Заједнице српских општина, на чему Србија инсистира, саопштено је из кабинета премијера самопроглашеног Косова Абдулаха Хотија.
Авдулах Хоти (фото: kosovapost.net) -
Авдулах Хоти (фото: kosovapost.net)

Ово саопштење Хотија услиједило је уочи посјете изасланика Европске уније за дијалог Мирослава Лајчака, гдје би управо ЗСО требало да буде главна тема.

Влада је потврдила да ће испунити законску обавезу за оснивање Асоцијације, али да неће прихватити да се поново покрене као тема за преговарачким столом са Србијом.

- У наставку ових обавеза, /самопроглашено/ Косово је закључило преговарачки процес за Асоцијацију откако је постигнут споразум за такав ентитет. Сходно томе, Влада неће прихватити излагање ове теме за преговарачким столом, већ ће поштовати обавезе постигнутог споразума, које су потом регулисане одлуком Уставног суда - каже се у одговору кабинета Авдулаха Хотија.

Лајчак, али и шеф канцеларије ЕУ на Космету Томас Суниог, навели су још раније да би Приштина требало да предложи модалитете овог механизма.