latinica  ћирилица
12/10/2020 |  22:20 ⇒ 22:29 | Аутор: СРНА

Бањалука урадила много на препознатљивости и урбанизацији

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изјавио је да је Бањалука урадила много на својој препознатљивости и урбанизацији, али да, осим инфраструктуре, мора да се гради и као град, не само формално-правно, него и садржајно, по свом карактеру.
Бањалука (Фото: banjaluka.rs.ba) -
Бањалука (Фото: banjaluka.rs.ba)

- Верујем да ће ова екипа око Игора /Радојичића/, као и сви у Бањалуци наставити и даље да раде. Честитам на овоме што је Бањалука урадила као кандидат за Европску престоницу културе, али не сме одустати, има још много простора да се ради - рекао је Вучевић.

Он је, говорећи на манифестацији "Дани Српске у Србији", која се ове године одржава путем ТВ емисија на РТРС, РТС и више од 40 телевизијских станица у Србији, навео да се Бањалука, на понос свих, развија не само инфраструктурно, него и културно, духовно и идентитетски.

- Ми смо сви срећни када се Бањалука развија и доживљавамо као да се развија део нас. Не желимо да Бањалука, Бијељина, Требиње или било који други град или општина у Српској остану неразвијени, јер то није добро ни за Србију. Желимо да Бањалука буде једна снажна западна престоница нашег народа и да буде центар окупљања - истакао је Вучевић.

Он је рекао да је веома важно што Република Српска има своје представништво у Србији, као и да постоји манифестација "Дани Српске у Србији", те подсјетио да се у Србији обиљежава Дан Републике Српске и други важни датуми, а да је на иницијативу предсједника Србије Александра Вучића и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика уведен и нови заједнички празник - Дан српског јединства који се празнује 15. септембра.

- То је датум пробоја Солунског фронта, када је јуришем библијских размера српске војске дошла слобода и за оно што зовемо данас Војводином, али оно што зовемо Републиком Српском, које су до тада припадале другим империјама. Захваљујући томе ми смо добили слободу и могућност да причамо на свом језику, испољавамо своју веру и културу - рекао је Вучевић.

Он је нагласио да Представништво Републике Српске у Београду има и политичку конотацију и наратив, што се не може искључити, као ни грађење политичког субјективитета Републике Српске, али да се тиме се не нарушава дејтонски концепт БиХ.

- Ми просто морамо једни друге чувати и помагати, не угрожавајући било кога. Зашто би било уопште потребно да нагласимо када сарађују Бањалука-Београд-Нови Сад да то није ни против кога? Стварно није ни против кога -  истакао је Вучевић.

Он је навео да ови градови гледају како да се побиједи ковид 19, како да Нови Сад помогне Бањалуци за Европску пријестоницу младих, како да се имају бољи ауто-путеви, како да лакше путују једни ка другима.

- Толико смо прожети свакодневним контактима да је то просто нераскидиво. Не треба то никога да плаши, ни када причамо српским језиком, ни када пишемо ћирилицом, ни када истичемо нашу културу. Наша култура није против никога, она је део свеукупног европског или балканског културног потенцијала. Треба да будемо поносни, поштујемо туђе, али изнад свега волимо своје - истакао је Вучевић.

Замјеник градоначелника Београда Горан Весић честитао је Бањалуци на одлуци да се формално побратими са Београдом, те истакао да је то за Београд важније него побратимство са Москвом, као и да ће потписивање Повеље о братимљењу бити важан свечани и формални чин, али да је важно да се заиста сарађује и да та сарадња буде садржајна.

Он је напоменуо да је са градским властима Бањалуке већ разговарано да неки од познатих београдских фестивала - ФЕСТ, БИТЕФ, БЕМУС, џез фестивал, имају и нека своја скраћена издања и у Бањалуци, да неколико концерата буде организовано и у Бањалуци када је џез фестивал, као и да београдска позоришта Атеље 212 и Београдско драмско позориште одиграју представе у Бањалуци.

- Ако већ долази неко из иностранства у Србију, онда гостовање треба да виде и грађани више градова, између осталог и Бањалуке, јер тако стварамо јединствен културни простор. Ако већ нисмо једна држава, онда да имамо јединствен културни простор, да покажемо да смо један народ и то је нешто што ћемо радити у будућности - рекао је Весић.

Он је поновио да ће, у сарадњи са Бањалуком, у Београду бити отворена Крајишка кућа, која неће бити само мјесто гдје ће се куповати аутентични крајишки производи, него и нека врста мини културног центра.

Весић је рекао да ће настојати да у Бањалуци буде отворена Београдска или Шумадијска кућа, али и да се размијене споменици као Петру Кочићу, те да ће Београд подићи споменик Требињцу Луки Человићу који је више задужио Београд него Требиње, а био је један од најбогатијих Београђана и своје задужбине вриједности веће него Нобелова награда оставио Београдском универзитету.

Весић је навео да, генерално, Београђани и Београђанке мало знају о Републици Српској, те да то треба промијенити и да грађани Србије треба да у познају Републику Српску, њене туристичке дестинације, али и да основци из Србије иду на екскурзије у Српску.

Он је напоменуо да је разговарао са људима из Владе Републике Српске да се у Београду уреди један парк који ће носити назив парк Републике Српске и који ће бити промоција саме Српске, односно идеја је да буде уређен тако да сваки његов дио буде посвећен једном крају Републике Српске.

- Да ту буде макета неког манастира, планине, да се засаде карактеристичне биљне врсте. То ће бити добра прилика за нашу децу да науче географију Републике Српске. А што се тиче екскурзија, неће се више тако лако ићи у иностранство, па ето прилике за млађе да мало путују по Србији и Републици Српској - рекао је Весић.