latinica  ћирилица
12/10/2020 |  22:08 ⇒ 22:24 | Аутор: СРНА

Ћосић: Повезати мали бизнис

Предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић рекао је да већина локалних заједница у Српској као своје побратиме има градове и општине у Србији, те оцијенио да је битно да се што више повеже мали бизнис.
Љубиша Ћосић - Фото: РТРС
Љубиша ЋосићФото: РТРС

- Сарадња је првенствено на пољу културе, спорта, невладиних организација, узајамних посјета, сарадње локалних самоуправа. Међутим, сарадња у области привреде је и најтежа и њу је и најтеже остварити - рекао је Ћосић на манифестацији "Дани Српске у Србији", која се ове године одржава путем шест телевизијских емисија на РТРС-у, РТС-у и више од 40 телевизијских станица у Србији.

Он је рекао да постоје људи из Србије који инвестирају у општине и градове у Српској, покрећу своје властите бизнисе, извозе своје производе, независно од тога да ли је ријеч о великим предузећима која су већ традиционално присутна.

Међутим, додао је Ћосић, све је већи број људи који из Србије преносе свој микро или мали бизнис у Републику Српску, те указао да би добро било да то чине и привредници из Српске у Србији.

- То је мало теже. Србија је већа од Српске и сасвим је логично да већи број инвестиција и прозивода долази из Србије у Српску. Али, сигуран сам да ће доћи вријеме да, уз посредовање локалних самоуправа, можемо очекивати да ће неки људи са капиталом из Републике Српске инвестирати у Србију, односно да ће се неки од производа наћи у Србији - истакао је Ћосић.

Он је навео да велики број људи из Србије посјећује градове и општине у Српској и ужива у туризму, наводећи као примјер Јахорину, која је и овог љета преплављена туристима из Србије.

Ћосић је рекао да локалне смаоуправе и начелници и градоначелници у Српској морају направити искорак у правцу сарадње у области привреде, те оцијенио да би отварање Крајишке или Херцеговачке куће по градовима у Србији био један од првих корака за мале привреднике Српске да нађу своје мјесто на тржишту већих градова и општина Србије.

- Наша највећа веза је што смо један народ и као такви имамо снажне родбинске везе. Оне су се можда појачале због претходних негативних дешавања, гдје су из самог Сарајева биле озбиљне миграције биле према Србији. Много људи је у Београду и Новом Саду који своје коријене имају у Сарајеву, односно Источном Сарајеву - навео је Ћосић.

Он је оцијенио да та родбинска повезаност помаже да се људи одлуче за одређене инвестиције.

- Побољшање привредног амбијента у Српској доводи до тога да људи који су некада отишли, данас се враћају са значајним капиталом и врло радо покрећу неке бизнисе. Неко ко је успио у Београду, Новом Саду, Нишу се одлучи да врати дуг својој матици. Убијеђен сам да ће ова сарадња да буде још јача и снажнија - рекао је Ћосић.

Он је подсјетио да је општина Источно Сарајево дуго побратим са београдском општином Чукарица, те додао да ће се идуће године покушати да се неки привредни субјекти из Чукарице представе у Источном Сарајеву.

- Побратими смо и са Крупњом, Убом, Блацама, Новим Садом. Доста је инвеститора из Србије који инвестирају у туризам, али има и других који се интересују за неке друге секторе дрвопрераде и услуга - каже Ћосић.

Он је увјерен да и велике компаније из Србије могу наћи своја представништва и производне погоне у Источном Сарајеву како би се њихова роба пласирала.

- Убијеђен да ћемо у наредних три до пет година такве ствари и реализовати и да ће до довести до запошљавања и нових радних мјеста - рекао је Ћосић.

У четвртој емисији је представљен град Бањалука, група "Миро и витешки плес", произвођачи крафт пива Микола Гајић и Љубомир Марић и Национални тениски центар, док је као млади херој представљена сликарка Анастасија Томић, а
глумац Александар Стојковић је рецитовао пјесму Бранка Ћопића "Мала моја и Босанске Крупе".

Манифестација "Дани Српске у Србији" ове године се по први пут, умјесто у градовима широм Србије, реализује у форми телевизијског серијала који обухвата шест колаж емисија.