latinica  ћирилица
12/10/2020 |  21:44 ⇒ 21:45 | Аутор: СРНА

ХДЗ: Стабилност БиХ значајна за цијелу регију

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић и предсједник Србије Александар Вучић сагласили су се вечерас у Београду да је стабилност БиХ од великог значаја за цијели регион, те да мора уважавати све конститутивне народе БиХ, њихова права, опредјељења и легитимне политичке представнике.
ХДЗ БиХ - Фото: илустрација
ХДЗ БиХФото: илустрација

- Та стабилност мора уважавати све конститутивне народе БиХ, њихова права, опредјељења и легитимне политичке представнике, који, путем заштите уставноправног поретка и еуропских вриједности уважавања, требају осигурати отклон од стагнације и заједнички помак ка стабилизацији прилика, те остварењу ЕУ чланства и дугорочне безбједности и просперитета - саопштено је из ХДЗ-а БиХ.

На састанку је констатовано да ће план за економски опоравак западног Балкана и развијање односа у региону допринијети економској конкурентности и привредном јачању.

- План ЕУ вриједан девет милијарди евра поновно је исказао велики напор европских партнера за јачање западног Балкана и убрзавање опоравка од ковида 19 и указао на важност регионалне сарадње и убрзања економске конвергенције са ЕУ -  наводи се у саопштењу.

Човић, који је и лидер ХДЗ-а, истакао је да је европски пут БиХ неупитан и нагласио потребу за новим интензивирањем напора на том путу.

У саопштењу из ХДЗ-а наводи се да је овај радни састанак наставак регионалних разговора, а обухватио је европске интеграције и перспективу чланства двије земље у ЕУ.

Званичници су разговарали о Пакету проширења Европске комисије, те Економско-инвестиционом плану ЕУ за западни Балкан, као и о билатералним односима те скором обиљежавању 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума.

Говорећи о Пакету проширења за 2020. годину, званичници су истакли важност процеса приступања ЕУ за одржавање снажне европске перспективе регије, као и за даљу трансформацију ка изградњи развијених и стабилних земаља.

На састанку је истакнуто да ће сарадња са европским партнерима на том путу поспјешити жељени напредак.

Уважавајући опредијељеност ка придружењу Унији, разговарано је о унапређењу регионалне сарадње и јачању добросусједских односа. Даљи развој регије и побољшање односа од велике су важности за остварење дугогодишњих спољнополитичких приоритета попут ЕУ чланства.

На састанку у Београду разговарано је и о стању и санирању посљедица епидемије ковид 19.