latinica  ћирилица
12/10/2020 |  19:10 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Пуцњава на Марковом тргу, нападач извршио самоубиство, мотив за сада непознат (ВИДЕО)

Пуцњава на Марковом тргу у Загребу. Испред зграде хвратске владе, рањен је полицајац из ватреног оружја. Нападач, 22-огодишњи Данијел Безук из Кутине, извршио је самоубиство. Мотив напада за сада није познат.
Загреб - Фото: РТРС
ЗагребФото: РТРС

Јутрос, пет минута послије осам часова, загребачким Марковим тргом, одјекнули су хици из ватреног оружја.

- Чули смо пуцње. Био је то рафал. Истрчала сам вани и позвали смо хитну. Полицајац је био прекривен крвљу, лежао је на земљи - каже један од свједока пуцњаве.

Трг је, током увиђаја био блокиран. Нападача који је био у бјекству, полиција је касније пронашла мртвог. Претпоставља се да је извршио самоубиство, а медији преносе да је на друштвеним мрежама оставио опроштајну поруку. Рањени полицајац задобио је прострелне ране и ван животне је опасности.

- Важно је да кажемо да његов живот није угрожен, његово стање је стабилно, надамо се да ће све проћи добро - нагласио је Марио Зовак, директор Клиничко-болничког центра "Сестре милосрднице".

Док полиција и тужилаштво, утврђују околности, разлоге и мотиве покушаја убиства 31-огодишњег полицајца, надлежни у Хрватској најављују преиспитивање начина осигуравања Марковог трга.

- Ово је појединачна ситуација. Иако немамо довољно детаља, једини начин да превентивно дјелујемо, јесте да затворимо трг - нагласио је Давор Божиновић, министар унутрашњих послова Хрватске.

Андреј Пленковић, предсједник Владе Хрватске, истиче да ће се пооштрити мјере обезбјеђења.

- Наравно да ћемо пооштрити мјере. У то нема сумње. Тешко је предвидјети када ће се, ко и како појавити иза угла - истакао је Пленковић.

Предсједник Хрватске Зоран Милановић истиче да се државне институције морају заштитити на прави начин. Истиче и да се није смјело догодити да неко има оружје попут оног које користи Хрватска војска.