latinica  ћирилица
12/10/2020 |  19:08 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

У Србији доступан лијек Ремдесивир (ВИДЕО)

У Србији је у посљедња 24 часа потврђено 67 нових случајева заразе вирусом корона, а преминуле су још двије особе. Епидемиолози кажу да је у току трећи талас епидемије и да је неопходно да се грађани придржавају прописаних мјера. Пацијентима у Србији од данас је доступан лијек ремдесивир, који се даје у одређеној фази болести, уз одлуку конзилијума. Овај лијек од маја се користи у америчким болницама, његова употреба дозвољена је и у Европској унији, а коришћен је и у лијечењу америчког предсједника Доналда Трампа.

У складу са најсавременијим протоколима за лијечење КОВИД-пацијената, у Србији почиње примјена лијека ремдесивир, који се још на почетку епидемије издвојио као потенцијална терапијска могућност, због онемогућавања дјеловања вируса дејства. Сматра се да скраћује вријеме хоспитализације, односно убрзава опоравак одређене категорије пацијената.

- Ремдесивир је антивирусни лијек који се раније примјењивао за лијечење еболе, међутим данас он има своју нову улогу и први је регистрован лијек за лијечење Ковида. Од данас Ремдесивир ће бити доступан у здравственим установама које лијече ковид-пацијенте у Србији, за оне пацијенте који се налазе у фази болести којој је овај лијек намјењен - каже Јована Миловановић, директор Сектора за лијекове и фармакоекономију Републичког фонда здравственог осигурања Србије.

Доктор Невена Дивац, професор фармакологије на Медицинском факултету у Београду, истиче да је ово добра вијест.

- Долазак Ремдесивира на наше тржиште је свакако добра вијест. Наравно, не треба очекивати чуда с обзиром да је овај лијек намјењен прије свега хоспитализованим пацијентима са пнеумонијом, и то пацијентима који захтјевају додатну терапију кисеоником - нагласила је Дивац.

Досадашња клиничка испитивања потврдила су ефикасност примјене лијека код ове категорије пацијената.

- Прије свега скраћење трајања болести, односно бржи опоравак, са просјечно 15 дана рецимо код пацијената који га нису примали на 10-ак дана, и оно што је охрабрујуће, наравно и смањење морталитета, односно смањену стопу умирања поготово код пацијената са том тежом формом болести - додала је Дивац.

Овај скупи лијек примјењује се интравенски, искључиво у болничким условима, а о његовој примјени одлучиваће стручне комисије.

- Овај лијек је намјењен само за болничку примјену, примјењиваће се у болницама, није за продају, не може се издавати у апотекама, процедура је да је неопходно да постоји стручно мишљење, мишљење конзилијума, здравствене установе се обраћају Фонду и биће им дистрибуиран лијек - додала је Миловановићева.

Додатни бенефит је што се скраћењем трајања лијечења у јединицама интензивне његе, смањују и трошкови лијечења, кажу упућени и наводе да су набављене довољне количине лијека.