latinica  ћирилица
12/10/2020 |  19:08 ⇒ 21:14 | Аутор: СРНА

Москва: Приближавање Тиране и Приштине - опасност за Балкан

Министарство спољних послова Русије оцијенило је данас да приближавање Албаније и такозваног Косова представља реалну опасност за мир и стабилност на Балкану, те указало да зато очекује јасно реаговање међународне заједнице.
Москва, Русија (Фото: МИП Русије) -
Москва, Русија (Фото: МИП Русије)

Руско министарство је саопштило, поводом заједничке сједнице влада Албаније и тзв. Косова, одржане 2. октобра у Тирани, да се стиче утисак да Тирана и Приштина настављају "да гурају великоалбанску линију", без обзира на то чиме маскирају своје планове.

- Не може, а да не изазива забринутост теза о неопходности `брисања граница` између Албаније и Косова. Желимо да подсетимо да је Косово /и то потврђује Резолуција Савјета безбједности УН 1244/ саставни дио Србије и слободно тумачење принципа територијалне цјеловитости када је ријеч о сувереној земљи не може се схватити никако другачије него као грубо мијешање у њена унутрашња питања - наводи се се у саопштењу објављеном на сајту Министарства.

Министарство спољних послова Русије је оцијенило да најава таквих намјера наноси штету процесу рјешавања косовског питања и "анулира напоре усмјерене на потрагу за узајамно прихватљивим рјешењем проблема у оквиру дијалога Београда и Приштине".

"Спутњик" је пренио да су на исти начин у Москви оцијенили и споразуме постигнуте на том састанку, а који предвиђају "спајање" Албаније и Косова у бројним привредним областима.

- Стиче се недвосмислени утисак да Приштина и Тирана, без обзира на сумњиво рискантан карактер њиховог приближавања, настављају да гурају великоалбанску линију ма чиме маскирали сопствене планове - навело је руско министарство.

У саопштењу је оцијењено да "такви поступци представљају реалну опасност за мир и стабилност на Балкану" и истакнуто да у Москви очекују јасну реакцију међународне заједнице, а прије свега ЕУ која има мисију посредника у дијалогу Београда и Приштине.