latinica  ћирилица
12/10/2020 |  19:07 ⇒ 22:03 | Аутор: РТРС

Суђење Савчићу: Свједок ниједном ријечју није споменуо генерала (ВИДЕО)

Саслушањем Џевада Ибрахимовића припадника сребреничке 28. дивизије тзв. Армије БиХ, настављен је доказни поступак против генерала Миломира Савчића, ратног команданта 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба Војске Републике Српске. Тужилаштво га терети за помагање у ратном злочину над Бошњацима у јулу 1995. године у Сребреници. Иако директни учесник јулских дешавања око Сребренице, свједок ни једном рјечју није споменуо генерала Савчића, ни Пук којим је командовао. Зато јесте исказ из истражног поступка, неуспјело покушао да "прилагоди" наводима оптужнице.
Суђење генералу Савчићу - Фото: РТРС
Суђење генералу СавчићуФото: РТРС

Био је припадник 282. источнобосанске лаке бригаде у саставу 28. дивизије, којом је Насер Орић командовао све док тада муслимански врх у Сарајеву није одлучио да заштићену зону Сребреница "заштити" од властите команде и Орића. Орићево командно мјесто заузео је начелник штаба дивизије Рамиз Бећировић. У вечерњим сатима 9. јула "прострујала" је наредба о повлачењу са ратних позиција, свједочи Џевад Ибрахимовић. Цивили пут Поточара. За војнике сабирно мјесто – Шушњари.

-  Било је неких 10.000 - 15.000 хиљада људи. По мојој процјени можда сваки 100-ти је имао пушку - каже свједок Џевад Ибрхимовић.

У унакрсном испитивању, свједок је ипак, властиту процјену "кориговао". Била је и која хиљада више војноспособних и наоружан бар сваки трећи. Око 6.000 војника под оружјем. Из Шушњара је војна колона "кренула" пут Тузле. "Пробој" је ријеч коју је свједок, уз помоћ поступајућег тужиоца, у судници упорно покушао да избјегне. На крају, притиснут логиком, ипак, признао је да километре под контролом српске војске, 18.000 муслиманских војника није могло да прелети.

- Не дају нам да поставимо питање и кажемо пробој колоне 28. дивизије. Не дају пробој, а када му се предочи јесте ли кренули у рејон, у простор који држи ВРС и изашли из заштићене зоне, онда он то не може да оспори па каже јесте. Али то неће да каже пробој, како би се то другачије звало - наводи Миодраг Стојановић.

У пробоју међутим, Ибрахимовић није учествовао. Са пет сабораца изабрао је другу руту – шумским путељцима. Описивао је надуго и нашироко, петодневно тумарање по врлетима у покушају да се и они домогну Тузле. Ослушкивао спорадична пушкарања. Са пропланака изнад Коњевић поља "гледао" српске војнике: Не бригаде или дивизије каквој је по бројности припадао, већ по једног или два распоређена на сваких 100 или 150 метара - дуж саобраћајнице према Касаби. Ноћу, неувјерљиво закључује, газио по лешевима. Дању осматрао. Видио је предају групе од 50-ак сабораца, који су одведени на игралиште у Касаби. Прије него је са својом групом заробљен, "видио" је и непостојећу бензинску пумпу у Коњевић пољу.

- Када му је од стране ове одбране предочено да та бензинска пумпа 1995. ту није постојала, он је онда почео да се коригује и да каже више нисам сигуран, да ли сам видио бензинску пумпу или нисам видио бензинску пумпу тако да је једноставно и то један од елемената које су мене увјерили да је Судско вијеће могло да добије представу о квалитету овог свједочења - додао је Стојановић.

Прије јутрошњег свједочења у судници, које битније одступа од исказа датог у истражном поступку 2008.-е године, свједоку је према властитом признању, мимо правосудне праксе, а да ли као увертира будућих сличних, памћење “освјежавао” поступајући тужилац Предраг Томић! Је ли се због тога, јулских "дешавања" детаљније свједок "присјећао" данас, него прије 12 година када је саслушаван први пут. Или се само неуспјешно покушао прилагодити "потребама" тужиоца Томића!? Како год, генерала Савчића ни у једном исказу, није видио, чуо или о њему имао било каква сазнања. Баш као ни о 65. Пуку, којим је генерал командовао. Претрес се наставља 26. октобра.