latinica  ћирилица
12/10/2020 |  19:05 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

ЕУ потврдила европску перспективу БиХ (ВИДЕО)

Савјет за спољне посове ЕУ потврдио је на данашњем засједању у Луксембургу европску перспективу БиХ и позвао на рјешавање 14 приоритета из Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у Унији. Истовремено, директор Дирекције за европске интерације БиХ Един Дилберовић изјавио је у Сарајеву да је кандидатски статус извјестан средином наредне године и да не зависи од испуњавања 14 приоритета. Делегат у Дому народа Парламента Лазар Продановић рекао је да Српска неће пристати на било какво редуковање права конститутивних народа и ентитета на европском путу БиХ.
Европски економски и социјални комитет - Фото: РТРС
Европски економски и социјални комитетФото: РТРС

Након охрабрујућих сигнала из Брисела и јасних порука европског комесара у Сарајеву, БиХ се заиста смијеши кандидатски статус до љета наредне године. Посебно радује најава да испуњавање 14 приоритета из Мишљења Европске комисије није, како се до сада вјеровало, услов за добијање статуса кандидата, већ за чланство у Унији.

- Ако Европска комисија оцјени да испуњавање 14 приоритета иду у правом смјеру онда идемо у правцу отварања поглавља, а то је далеко већи статус од онога што зовемо кандитатски статус , и то је нешто што нам треба бити циљ , значи 14 приоритета из Мишљења Европске комисије су везани за будуће чланство у ЕУ - истакао је Един Дилберовић,  директор Дирекције за европске интеграције БиХ.

У преводу, сва тешка питања која задиру у саму срж БиХ , остављена су по страни, за период послије добијања кандидатског статуса. Да подсјетимо међу 14 приоритета је обавеза рјешавања статуса страних судија у УС БиХ , проблематизује се право вета и заштита националног интереса.

- А када је у питању било какво редуковање права конститутивних народа и Ентитета, морамо рећи да се противимо томе и не сматрам да је то препрека да, БиХ са два Ентитета и три конститутивна народа, постане пуноправна чланица ЕУ - рекао је Лазар Продановић, замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за европске интеграције ПС БИХ.

Дакле тек ће да се воде "битке" за очување уставног уређења БиХ и видиљвости Републике Српске на европском путу, до тада направљени су искораци ка кандидатском статусу. Први пут након 2008. биће одржани избори у Мостару, направљен је помак у реформи јавне управе, утврђена методологија интегрисања у ЕУ, усвојена Стратегија за процесуирања ратних злочина.

- Ја се надам да ћемо ми додити статус кандидата, ја сам пола у шали пола у збиљи говорио када су то могле неке земље Источне Европе ,а нису имале ни близу увјете које ми имамо, зашто ми не можемо - истакао је Никола Ловриновић, предсједавајући Заједничке комисије за европске интеграције ПС БИХ.

Али све побројано није довољно за добијање статуса кандидата, од бх власти очекује се да усвоји нове законе о сукобу интереса, Високом судском и тужилачком савјету и јавним набавкама. Једино је извјесно да би се закон о сукобу интереса, након што је три године "лутао" по комисијама, могао наћи на првој наредној сједници Представничког дома Парламента БиХ.