latinica  ћирилица
12/10/2020 |  18:04 ⇒ 18:05 | Аутор: СРНА

Подршка измјенама и допунама Закона о судским таксама

Уставноправна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ данас је у Сарајеву, у другој комисијској фази и без предложених амандмана, подржала Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о судским таксама у поступку пред Судом БиХ, чији је предлагач Савјет министара.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом ПС БиХФото: РТРС

Предложеним рјешењима стварају се услови за успостављање ефикасног механизма наплате судских такси, те уређује, односно мијења вријеме застаре, отклањају недостаци у поступку наплате и доношења рјешења о принудној наплати ненаплаћене судске таксе.

Истовремено се прецизирају одредбе како би се учинио ефикаснијим поступак принудне наплате судске таксе физичким особама које немају боравиште или пребивалиште у БиХ, али имају имовину у БиХ.

У другој комисијској фази, са 22 усвојена амандмана, подржан је и Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама власти БиХ, чији су предлагачи посланици Саша Магазиновић, Дамир Арнаут и Јасмин Емрић.

Уставноправна комисија утврдила је усаглашеност са Уставом и правним системом БиХ, те подржала принципе Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, чији је предлагач посланик Саша Магазиновић.

Није утврђена усаглашеност са Уставом и правним системом БиХ Приједлога закона о јавним набавкама БиХ, чији су предлагачи посланици из Клуба ДФ-а.

Комисија је подржала посланичку иницијативу Златана Бегића којом Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ задужује Савјет министара да, у сарадњи са Ректорском конференцијом и Агенцијом за развој високог образовања и обезбјеђење квалитета БиХ, те другим надлежним институцијама у року од три мјесеца припреми и у процедуру за усвајање упути измјене и допуне Оквирног закона о високом образовању у БиХ.

Није подржана ни посланичка иницијатива Бегића којом Представнички дом задужује Савјет министара да, у сарадњи са Парламентарном скупштином БиХ, покрене поступке неопходне за успостављање новог министарства у Савјету министара - министарства за дијаспору, саопштено је.