latinica  ћирилица
12/10/2020 |  18:03 ⇒ 19:43 | Аутор: СРНА

Људи на друштвеним мрежама масовно славе нападача из Загреба

На Фејсбук профилу младића, који је јутрос ранио хрватског полицајца на Марковом тргу у Загребу, а потом извршио самоубиство, објављени су бројни коментари који глорификују његов чин, називајући га херојем.
Данијел Безук (фото: facebook / Danijel Bezuk) -
Данијел Безук (фото: facebook / Danijel Bezuk)

Неке од порука су "Нека ти је вјечна слава и хвала, покренуо си овај очајни омамљени народ", "Жао ми је што ниси успио што си наумио", "Учинио си и више и послао јасну поруку од цијеле Хрватске", "Жао ми је што си себи пресудио, у мојом очима испао си херој. Ово би требало да буде опомена владајућим, почивај у миру храбри младићу", преноси портал Индекс.

Психијатар Херман Вукушић каже да је застрашујуће, забрињавајуће и недопустиво да се глорифукује насиље, а такве коментаре остављају и млади и старији, што би требало да буде сигнал за узбуну.

- Мени би то био сигнал да се неке ствари морају промијенити те да се ниво опште фрустрације у друштву покуша ставити на што мању мјеру. Друштво је у рату и након њега било мање фрустрирано него данас - рекао је Вукушић за портал Индекс.

Он каже да је за младу генерацију, као што је ова којој припада починилац злочина, Хрватске све, осим просперитетне земље пуне наде.

Директор Клинике за психијатрију "Врапче" Петрана Бречић рекла је да људи који свакодневно пишу агресивне коментаре подстичу на агресију и да негативна атмосфера у друштву доводи до реакција.

Двадесетдвогодишњи Данијел Безук /22/, који је јутрос ранио хрватског полицајца на Марковом тргу у Загребу и потом извршио самоубиство, био је обожавалац музике Марка Перковића Томсона, Мирослава Шкоре и Мате Мише Ковача, а маштао је о убијању Срба.

Хина је пренијела да је Безук ранијих година на друштвеним мрежама објављивао снимке Томпсоновић, Шкориних и Ковачевих пјесама, али и тестирања снајперских пушака и тешких машинки.

На једном од снимака тестирања снајперске пушке написао је: "Да сам један од њих, да скидам Србе".

На Фејсбук профилу овог младића на насловној страни је фотограФија из Филма "Пут рата", редитеља Стивена Спилберга.

Хрватска полиција до сада је објавила да је нападач 22-годишњи хрватски држављанин који није од раније познат полицијским службеницима.