latinica  ћирилица
12/10/2020 |  16:09 | Аутор: СРНА

Бошњачки ученици у Липљу сутра крећу у школу

Помоћница министра за предшколско и основно васпитање и образовање у Министарству просвјете и културе Република Српске Наташа Цвијановић изјавила је данас у Зворнику да су родитељи бошњачких ученика, који наставу похађају у Липљу, обећали да ће њихова дјеца сутра кренути на наставу у ово подручно одјељење зворничке Основне школе "Свети Сава".
Школа Липље - Фото: РТРС
Школа ЛипљеФото: РТРС

Цвијановићева је, након разговора са родитељима бошњачке дјеце из Липља, рекла новинарима да ће Министарство просвјете и културе Републике Српске до петка, 16. октобра, прослиједити одређена документа представницима родитеља да би знали на који начин треба да остварују своја права, уколико сматрају да су им угрожена.

Она је навела да се документација, коју је ресорно министарство слало Основној школи "Свети Сава", односи на изучавање језика бошњачког народа.

Цвијановићева је нагласила да у Подручном одјељењу у Липљу дјеца изучавају наставни план и програм Тузланског кантона и да, што се тога тиче, заиста остварују своје пуно право као дјеца бошњачке националности.

- На који начин ће се уписивати језик народа, мислим да је то више техничко питање - рекла је Цвијановићева и нагласила да је интерес Министарства просвјете и културе Републике Српске да се дјеца врате у школске клупе, јер је то за њих најбоље.

Истичући да родитељи имају право да траже своје интересе неким другим путем, Цвијановићева је нагласила да бојкот наставе није инструмент, нити начин за тражење својих права тиме што дјеци неће бити дозвољено да иду у школу.

Она је подсјетила да је троје дјеце кренуло нешто раније у школу, док деветоро бојкотује наставу од 1. септембра.

Родитељи бошњачке дјеце траже да њихова дјеца умјесто бошњачког, изучавају босански језик и због тога не дозвољавају дјеци да иду у школу.

Данашњем разговору присуствовао је и директор Основне школе "Свети Сава" Зворник Горан Ивановић.