latinica  ћирилица
12/10/2020 |  15:27 | Аутор: СРНА

Продановић: Политичка воља кључ рјешења

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић сматра да и власт и опозиција у БиХ могу, са минимумом заједничких интереса, испунити циљеве који се тичу 14 приоритета из Мишљења Европске комисије.
Лазар Продановић - Фото: klix.ba
Лазар ПродановићФото: klix.ba

- У складу са закључцима са два посљедња састанка чланова Предсједништва БиХ у Бриселу, БиХ би могла да испуни четири од осам дефинисаних услова од укупно 14 приоритета Европске омисије - рекао је Продановић у Сарајеву након округлог стола "Конкретан разговор - 14 приоритета ЕУ: с ријечи на дјела".

Он је подсјетио да је ту првенствено ријеч о измјенама три закона /Закон о Виском судском и тужилачком савјету, Закону о сукобу интереса и Закону о јавним набавкама/, као и одређеном акту који треба да донесе Савјет министара.

Према његовим ријечима, све то је потребно учинити уколико се жели да БиХ до половине сљедеће године стекне кандидатски статус за чланство у ЕУ, а што би била одлична вијест за грађане БиХ.

Продановић поручује да се морају очекивати прогресивне реформе у сфери правосуђа у БиХ, јер је владавина права кључ прогреса сваке земље, али да свака измјена било ког закона мора проћи кроз прописане процедуре и надлежне институције БиХ.

Он инсистира да сва уставно-правна рјешења морају да буду резултат унутрашњег договора, компромиса и консензуса кључних политичких актера у БиХ.

Организатори овог скупа били су организације "Мрежа прогресивних иницијатива", "Паневропска унија БиХ" и Фондација "Конрад Аденауер".

У име Паневропске уније Осман Топчагић оцијенио је да је европски пут БиХ, пут изазова који без обзира на све потешкоће треба да буде убрзан.

И Топчагић, као и представници ЕУ у БиХ, те посланици у парламенту БиХ сматрају да је кључни циљ институција убрзање процеса европских интеграција.