latinica  ћирилица
12/10/2020 |  14:28 ⇒ 14:30 | Аутор: Агенције

Ливерпул и М.Јунајтед за смањење броја клубова у Премијер лиги

Пакет приједлога под називом "Project Big Picture" састоји се од неколико главних промјена у структури енглеског фудбала.
Ливерпул-Челзи - Фото: Тwitter
Ливерпул-ЧелзиФото: Тwitter

Редси и Црвени ђаволи су предложили смањење броја клубова у Премијершипу са 20 на 18, укидање ЕФЛ Купа или Комјунити Шилда, специјални статус за девет клубова који су најдуже у Премијершипу, гласови шест клубова с најдужим статусом би били довољни за велику промјену, 250 милиона фунти компанзације за ЕФЛ с тим да ова цифра представља и финансијску помоћ због пандемије, клуб који заврши 16. у Премијершипу мијења шестопласирани клуб из Чемпионшип у плеј-офу ЕФЛ-а, као и приједлог да Премијершип издвоји 25 одсто будућег прихода за ЕФЛ.

Први разговори између Ливерпула, Манчестер Јунајтеда, Манчестер Ситија, Тотенхема, Арсенала и Челсија су већ одржани, па постоје шансе да ће договор бити и постигнут.

План реформи су осмислили власници Ливерпула, а покренут је прије три године. План се сматра радикалном промјеном у управљању фудбалом, а убрзала га је пандемија вируса корона која је погоршала финансијску ситуацију многих клубова.

Такође, овај план доноси већинску моћ у руке великих клубова, чиме би нестао тренутни систем гласања, један клуб - један глас. Планирано је и да се шесторки прикључе Евертон, Саутхемптон и Вест Хам, али би за доношење одлука било довољно шест гласова.

Ипак, управа Премијершипа је разочарана и противи се смањењу лиге, као и промјенама правила промоције и испадања.

За усвајање овог плана је потребан пристанак 14 од 20 премијерлигашких клубова.